Subota, 13 kolovoza, 2022

Magoda: Zbog nedostatka stikera za vize ugrožen dolazak 10.000 turista iz zemalja Zaljeva

Autor:Patria

Nemojte propustiti

Predsjednik Turističke zajednice KS Kenan Magoda upozorava da je zbog nedostatka stikera za vizu ugrožen progres i realan cilj od 10.000 turista iz zemalja Zaljeva u BiH.

“Zbog, kako su naveli sigurnosnih izazova i oštećenja državnog budžeta, prošle godine Vijeće ministara BiH nije usvojilo odluku o ukidanju viza za državljane Saudijske Arabije, a kao što je poznato, protiv uvođenja olakšica izjasnili su se tada ministri HDZ. Zbog takve odluke, u ovom trenutku upitan je dolazak velikog broja turista, a kao dodatni problem pojavila se i nestašica stikera za vize u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u zemljama Zaljeva”, navodi Magoda.

Iz TZ KS upozoravaju da će se ovakvim odnosom prema turistima zemalja Zaljeva, koji kao što je poznato, imaju veliku platežnu moć, i ciljanim blokiranjem turističkih kapaciteta, u prvom redu ugroziti ljetna turistička sezona u KS.

“Podsjećamo da je takvo nešto nedopustivo dok nastavljamo krupnim koracima na oporavku turizma od čijeg doprinosa benefite ima cjelokupna ekonomija. Prije izbijanja pandemije korona virusa, po broju noćenja turisti iz Saudijske Arabije bili su na trećem mjestu, te se ne smije zaboraviti da su upravo Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija među glavnih deset tržišta za bh. turizam. Naše društvo na osnovu njihovog boravka ostvaruje značajan prihod, što najbolje ilustriraju statistički podaci. U predviđanjima je bilo najmanje 55.000 noćenja i u prosjeku dnevno 700 KM prihoda. TZ KS apelira na odgovorne institucije da se što hitnije pronađe rješenje nabavke potrebne količine stikera za turističke vize, kako bi svi zahtjevi građana zemalja Zaljeva koji žele ovog ljeta posjetiti BiH i Sarajevo kao glavni grad, bili na vrijeme realizirani a naše društvo u naredna 4 mjeseca ostvarila prihodi od minimum 38 miliona maraka.

Još jednom napominjemo, turizam je važan uslužni sektor koji je prije pandemije COVID19 činio 50,3 posto ukupnih usluga”, navodi predsjednik TZ KS Kenan Magoda.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Izetbegović napada: Derivati SDA i ljevičari nisu napravili prodor u RS-u, imaju jednog Vojina Mijatovića

Izetbegović je govorio i o međunarodnoj zajednici za koju je rekao da prečesto ide linijom manjeg otpora na račun...

Možda vas zanima i ovo