Utorak, 18 siječnja, 2022

Mahmutbegović: Tvrdnje iz HDZ-a su neutemeljene, Opći izbori 2022. se mogu i moraju održati

Nemojte propustiti

– Tvrdnja potpredsjednika HDZ-a BiH Marinka Čavare da bez promjena izbornog zakonodavstva nema uvjeta za održavanje Općih izbora je potpuno neutemeljena – saopšteno je iz kabineta potpredsjednice FBiH Melike Mahmutbegović.

Prošli Opći izbori, koji su održani 2018. godine, provedeni su po identičnim odredbama Izbornog zakona BiH koje su i danas na snazi. Ako smo mogli imati izbore u oktobru 2014. kada je izabran Dragan Čović za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, kao i u oktobru 2018. godine, ne postoji apsolutno nikakav razlog da ih nemamo i u oktobru 2022.

To svakako ne mijenja činjenicu da je neophodno izmijeniti Ustav i izborno zakonodavstvo u skladu sa presudama Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH, ali i preporukama Venecijanske komisije i OSCE/ODIHR-a, te unaprijediti funkcionalnost FBiH i onemogućiti blokade zbog kojih već tri godine nemamo formiran novi saziv Vlade FBiH.

Te izmjene je moguće postići, ali uz odricanje od maksimalističkih zahtjeva koji nisu u skladu sa evropskim demokratskim standardima i spremnost na kompromis svih parlamentarnih stranaka koje učestvuju u procesu.

Niko nema pravo da građanima Bosne i Hercegovine uskraćuje mogućnost izbora vlasti na demokratskim izborima, a naročito nema pravo zloupotrebljivati instrumente blokada kao ucjenjivačku polugu u pokušaju ostvarivanja uskostranačkih ciljeva. Opći izbori 2022. se mogu i moraju održati.

 

Više s weba

Izdvajamo

Zora Vidović danas na saslušanju u Tužilaštvu BiH

Poslanici NSRS su 10. decembra usvojili niz zaključaka u vezi sa prenosom nadležnosti sa države Bosne i Hercegovine na...

Možda vas zanima i ovo