Ponedjeljak, 26 veljače, 2024

Majka djevojčice koja je rođena bez udova: Kćerka me pita mogu li joj pozajmiti ruku da se igra sa sestrama

Preporučeno

Potresno svjedočenje Šeherzade Mešljević obilježilo je jučerašnje sedmosatno, maratonsko ispitivanje svjedoka pred Općinskim sudom u Zenici. Proces koji vodi porodica djevojčice protiv Kantonalne bolnice Zenica (KBZ), privatne Poliklinike “Sunce” iz Zenice te četvero ljekara ove dvije ustanove pokrenut je nakon što je Šeherzada rodila Ramelu, djevojčicu bez ruku i s drastičnim deformitetima obje noge.

Foto: Dnevni avaz
Foto: Dnevni avaz

Nisu joj pojasnili

Šeherzada je jučer ponovila kako su ljekar iz Žepča, a potom i njegova kolegica iz Zavidovića posumnjali na ozbiljne deformacije fetusa, nakon čega je upućena u KBZ, odakle odlazi u privatnu polikliniku u istom gradu. U obje zeničke ustanove obavila je više pregleda, ali joj do poroda niko nije rekao da nosi dijete sa značajnim deformacijama i oštećenjima.

– Ovo do sada nisam vidio, uzviknuo je jedan ljekar i to je sve što su mi rekli prije nego što su mi kazali da je “dobro da odem do doktora Senada Mehmedbašića”. Nisu mi dali uputnicu niti rekli da je to privatna ustanova u Sarajevu. Otišli smo u zeničko “Sunce” misleći da tamo radi taj doktor, a tamo su nam rekli da nas “iz KBZ-a, vjerovatno, šalju kod Mehmedbašića jer ima 3D ultrazvuk” te da su ga i oni nabavili prije nekoliko dana – kazala je Šeherzada te nastavila kroz suze:

Upravo se čita:  Pripadnici OS BiH pomogli turistu iz Hrvatske koji je stao na A1

– Nikad neću zaboraviti riječi ljekara: “Nema većih problema koji se ne mogu ortopedski tretirati.” A ja sam rodila dijete bez ruku i bez upotrebljivih nogu, rodila sam “flašu od dvije litre”, potpuno nesposobnu za bilo šta u životu – kazala je Šeherzada.

Istakla je da su ona i njena porodica uskraćeni za mnogo toga u životu jer troipogodišnja djevojčica ne može, ne želi i ne smije ići dalje od majke te da od rođenja do danas prolazi niz bolesti.

Upravo se čita:  Ozbiljno upozorenje meteorologa iz BiH: Jako smo blizu granice poslije koje nema povratka

Uništeni život

– Ramela je vrlo bolesno dijete, često ima upalu pluća, urinarne infekcije, probleme s disanjem, ne mogu je tuširati kao svoje dvije zdrave djevojčice. Nosim je u Sarajevo ljekarima, a svaki odlazak me košta 60 KM. Muž, troje djece i ja živimo od Ramelinih 400 maraka koje ne mogu biti ni za nju ni za njene lijekove. Da me je nekad neko od ljekara nazvao, potražio, da je bolnica ponudila da barem snosi njene troškove, odustala bih od tužbe. Ja sam jučer radila na tuđoj njivi da zaradim deset maraka da bih mogla doći ovdje svjedočiti – kazala je Šeherzada.

Posebno dramatično i bolno bilo je opisivanje Ramelinog ponašanja.

Upravo se čita:  Efendija Velić povodom Lejletul-berata: Noć kada Allah oprašta grijehe i spušta milost

– Ramela ima stariju i mlađu sestru, nošene, rođene i odrasle bez ijednog problema. Pita me kad će joj ruke izniknuti, što je nju Bog kaznio da nema ruke. Pita mene i muža da joj damo po ruku da se igra sa sestrama. Da mogu, dala bih joj obje da je ne gledam ovako. Ne može potrčati, uzeti lutku. Naš život su uništili, jer su znali, a nisu rekli, ili nisu radili svoj posao pa nisu ni vidjeli – kazala je jučer Šeherzada.

U nastavku suđenja saslušani su specijalisti ginekolozi Ferid Kaknjašević i Azra Đerzić, koji su pregledali i uputili Šeherzadu na daljnje kontrole, te Senad Mehmedbašić, kojem su je upućivali zenički ljekari. Saslušanje tuženih ljekara te još dva vještaka zakazano je za sredinu septembra.

Izvor: Dnevni avaz

Moglo bi vas zanimati

Izdvajamo

Izdvajamo

Dobre vijesti za bh. dijasporu koja živi u ovoj europskoj državi: Usvojen važan sporazum o vozačkim dozvolama između Bosne i Hercegovine i Italije

Danas je, nakon 12 godina neuspješnih pokušaja usaglašavanja, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na prijedlog ministra komunikacija i prometa...

Još vijesti za vas