Utorak, 19 listopada, 2021

Majka uzela tablet od kćerke, a ono što je na njemu vidjela bilo je šokantno!

Nemojte propustiti

55075211-53ac-4e35-8b19-2c1f0a0a0a76-bullying-431011s1-690x480

HRVATSKA, ZAGREB – Djeca u današnje doba brže odrastaju i ranije sazrijevaju. Mnogo je faktora koji doprinose tom fenomenu, a jedan od njih je svakako sveprisutnost mobitela, tableta, društvenih mreža… I upravo s ovim pošastima bitku vode ne samo roditelji već i učitelji u školama.

Tragom vijesti o jednoj učiteljici koja je sazvala roditeljski sastanak kako bi roditelje upozorila na ponašanje njihove djece, Dnevnik.hr je došao do ove priče.

Dakle, učiteljica u jednoj zagrebačkoj osnovnoj školi, na zahtjev mame koja je bila šokirana sadržajem na tabletu svoje kćeri, na roditeljskom sastanku je rekla roditeljima kako neke djevojčice u njezinom razredu, a riječ je o 3. razredu osnovne škole, prijete jedna drugoj putem mobitela.

‘Pišu poruke poput: ‘glupačo’, ‘ja ću tebe razbiti’, ‘ja ću te tući’. Radi se o verbalnom vrijeđanju pisanim putem. Neki roditelji su to doživjeli kao napad na njihovo dijete. No, neki smatraju da je to normalno’, rekla je učiteljica, čiji identitet ne želimo otkrivati radi zaštite interesa djece kojoj predaje.

Učiteljica je zamolila roditelje da kontroliraju kakve poruke šalju njihova djeca. I dok su joj neki roditelji zahvalili na upozorenju, bilo je i onih koji su izjavili kako im ne pada na pamet kontrolirati dijete jer je to udar na njegovu/njezinu privatnost te da ne žele uspostavljati odnos nepovjerenja sa svojim djetetom.

U tom razredu curice su ulogirane u grupe na Viberu, a poruke koje si šalju, prema riječima ove zabrinute mame, ‘ne samo da su neprimjerene njihovoj dobi, već se šalju i u vrijeme kad 9-godišnjaci već trebaju biti u krevetu’. Njezina kći se nalazi u toj grupi i ona kontrolira njezine poruke te tvrdi da je komunikacija u grupi aktivna i do ponoći.

‘Bila sam šokirana kad sam vidjela što sve objavljuju na Viberu. To mi je bila katastrofa. S učiteljicom sam razgovarala o tome što poduzeti. Nisam za zabrane, ali djecu u ovoj dobi svakako treba kontrolirati’, tvrdi ova mama.

Za nepriličan sadržaj u grupi na Viberu doznala je sasvim slučajno. Vidjela je kćer kako sjedi na krevetu i s nevjericom gleda u tablet. Kad ju je upitala što to gleda, imala je što vidjeti. Poruke djevojčica zgrozile su je. Svjedočila je verbalnom ‘obračunu’ dviju curica.

‘Pazi, moglo bi ti se nešto dogoditi sutra u školi’, piše jedna.

‘Ma, mo’š mislit, baš se bojim’, odgovara druga. A onda kreću u dogovor da se zaista i potuku u školi. I zaista, sutradan je bilo nekog naguravanja u školi. Njih dvije su se naguravale, a ostatak razreda je ‘navijao’.

Dan kasnije, mama ove djevojčice opet ne može vjerovati što vidi na tabletu. ‘Jedna od djevojčica se snima i poručuje kako neka druga želi preoteti njezinog dečka. Jedna se snimala u kupaonici i poručila na Viberu kako se skida gola i kako se kreće tuširati’, ispričala je mama svoje iskustvo za portal Dnevnik.hr.

Tvrdi i kako se sve to nekome može činiti bezazleno, ali za nekoliko godina, ako se nešto ne poduzme, bit će katastrofa. ‘Jer ako oni s 9 godina već mogu organizirati te tučnjave, što će biti kad budu stariji, a obrazac ponašanja im se ne promijeni’, zaključila je ova mama.

Povjerenik za djecu Ivana Milas Klarić za Dnevnik.hr je izjavila da u Hrvatskoj ne postoji propis koji priječi djetetu pristup društvenim mrežama, no pojedine društvene mreže poput Facebooka zabranjuju djetetu mlađem od 13 godina da ima korisnički profil, a takvo ograničenje smatra opravdanim.

Upozorila je na otvaranje profila uz pomoć lažnih podataka za što djeca nerijetko imaju podršku roditelja. Usprotivila se radikalnim rješenjima poput potpune zabrane korištenja interneta djetetu ili pak davanje potpune slobode u korištenju. ‘Važno je da se roditelji zajedno s djecom informiraju o opasnostima i mogućnostima u virtualnom svijetu, da se dogovore o pravilima ponašanja i postave ograničenja u uporabi novih tehnologija u skladu s dobi i zrelosti djeteta. Pogotovo je to važno i korisno u ranoj školskoj dobi kad su djeca, kako istraživanja pokazuju, spremnija prihvatiti savjete i upute roditelja i učitelja u korištenju suvremenih tehnologija’, rekao je povjerenik za Dnevnik.hr .

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz Ambasade SAD o izjavama Dodika o organiziranju vojske RS

- Svi građani BiH treba da budu ponosni na OSBiH. Fokusiranje na podjele iz prošlosti neće poboljšati uslove života...

Možda vas zanima i ovo