Subota, 27 veljače, 2021

Majkić o migrantima u bh. entitetu RS: E neće!

Nemojte propustiti

SDA razočarana potezom stranaca u vezi Srebrenice

SDA smatra razočaravajućom poruku koje su ambasadori Kvinte, Delegacija EU i OSCE poslali preživjelim žrtvama genocida u Srebrenici odbijajući...

Hasanu Dupovcu i Zijadu Mutapu produžen pritvor za dva mjeseca

Tužilac Hasanspahić je obećao i proširenje istrage na bar još tri osobe do čega je djelimično i došlo s...

Rastezljiva pravda za sudije i tužioce u Bosni i Hercegovini

U posljednje četiri godine disciplinske komisije VSTV-a BiH oslobodile su odgovornosti 12 sudija i tužilaca nakon provedenog disciplinskog postupka,...

KCUS objavio nove rezultate testiranja na koronavirus, Izetbegović uputila molbu građanima

Direktorica KCUS-a je jutros potvrdila da su uposlenici te zdravstvene ustanove izolovali novi soj virusa, takozvani “britanski soj”. Klinički centar...

Članovi Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) posjetili su danas Ministarstvo sigurnosti BiH, gdje su informirani o sigurnosnim izazovima i prijetnjama s kojima se BiH suočava, s fokusom na različite aspekte migrantske krize.

Javnosti se obratila i Dušanka Majkić iz pomenute Komisije te navela da svi trebaju biti odgovorni kako bi se riješila migrantska kriza na prostoru naše zemlje.

“Kad nekom kažete da od 2015. tragate za odgovorom, sljedeće pitanje bi bilo ko je kriv? Ne vrijedi više gubiti vrijeme na to. Komisija bi trebalo biti odgovorna ali i odgovornost je Parlamenta i svih institucija u BiH da bi se riješilo pitanje migrantske krize. Kako je moguće da ništa ne činimo te da iako ti ljudi povrijede tri zakona kada uđu u BiH, mi ništa ne činimo da se oni vrate u svoju zemlju. Jesmo li upotrijebili svo znanje da bi se s tim problemom izborili? Nijedno iskustvo iz evropskih zemalja nas nije naučilo. BiH nije zemlja Evropske unije, ali jeste Grčka i zašto je u Grčkoj na dva ostrva takvo stanje kakvo jeste, zašto EU ne čini ništa i negovori o tome što čini ovdje u BiH“, komentarisala je Majkić te dodala:

“Nepoštovanje zemlje se očituje i po tome što EU ne razgovara sa BiH; ona razgovara sa međunarodnim organizacijama za koje ne znamo ni koliko para dobijaju ni na što ih troše. Sve to zahtijeva da se uozbilji. Ovo je bio pokušaj da napravimo komunikaciju koja je do sada nedostajala”, prenosi N1.

Nakon izlaganja uslijedila su pitanja novinara.

Majkić su novinari upitali da s obzirom na to da je u svome izlaganju rekla da saradnju treba unaprijedi, znači li to da bi mogli imati kampove i u Republici Srpskoj, ona je izjavila da to ne znači.

“Nije rješnje proširiti migrante na BiH nego ih vraćati kući. Tačno se zna gdje je kvaka 22, odnosno ko je taj ko nije zaintereovan da se oni vrate. Tri zakona oni povređuju kada dođu u BiH. Potpisan je ugovor s Pakistanom, pa kad će to stupiti na snagu? Ovdje se svjesno koči. Nije cilj riješiti migrantsku krizu nego rasporediti na cijelu BiH – e neće! Do sad je to bilo ‘pa to su turisti’ i šta se to desilo u savjesti da od turista postadoše problem u ovoj zemlji. Ovo je ozbiljno pitanje koje može da naškodi svima“, istakla je Majkić.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Restrikcije u Njemačkoj ostaju na snazi: Sjedenje u baštama kafića početkom aprila

Njemački ministar ekonomije Peter Altmajer izjavio je danas da je uvjeren da bi restoranima uskoro moglo da se dozvoli...

Možda vas zanima i ovo