Subota, 6 ožujka, 2021

Majkić o migrantskoj krizi u BiH: Najbolje rješenje za migrante je da ih vratimo kući

Autor:Agencije

Nemojte propustiti

Uhapšena novinarka i aktivistica Nidžara Ahmetašević

Novinarka i aktivistica iz Sarajeva Nidžara Ahmetašević jutros je uhašena u Zagrebačkoj ulici u Sarajevu. Iz Operativnog centra MUP-a KS-a...

“Sve podsjeća na mart prošle godine”: BiH pred novim lockdownom!

Trenutno jedine vakcine koja imamo su ona koja nam je Srbija donirala. Njih je jučer odobrila Agencija za lijekove...

Vučić odgovorio Hadžifejzoviću: Nikad u životu nisam uzeo snajper u ruku; Nisam pucao, ali sam bio na Palama, radio svoj posao i sve sam...

Vučić je rekao da garantuje da će Srbija poštovati međunarodno pravo i Dejtonski sporazum, na šta se obavezala te...

Krizni štab zabranio proslavu 8. marta u ZDK, pojačan inspekcijski i policijski nadzor

Član Kriznog štaba i direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica dr. Senad Huseinagić rekao je da su...

Zamjenica predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Dušanka Majkić rekla je da su sazreli uslovi da se shvati da je jedan od najboljih načina za rješavanje migrantske krize vraćanje migranata njihovim kućama, a da je preduslov za to sporazum o readmisiji.

– Prvi sporazum s kojim BiH počinje da stvara iskustva je Sporazum o readmisiji sa Pakistanom. Kada bi u ovom momentu pitali bilo koga gdje se nalazimo kada je riječ o tom sporazumu, ne zna niko, jer kada sam jučer pitala ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Selmu Cikotića, on, također, ne zna gdje se Sporazum u ovom momentu nalazi – rekla je Majkić.

Ona je dodala da Cikotić zna da je taj sporazum uputio prema Ministarstvu vanjskih poslova u Vijeću ministara.

tekst se nastavlja ispod sponzorisanog sadržaja

– Kada sam pitala za sudbinu tog sporazuma, svaki put mi je odgovoreno da se nalazi na putu prema Parlamentarnoj skupštini, a niko iz Parlamenta ne kaže da je vidio taj dokument – rekla je Majkić.

Ona smatra da je sazrilo vrijeme da se i s drugim zemljama potpišu sporazumi o readmisiji.

– Međutim, ako to bude išlo na ovaj način kako to ide na primjeru sporazuma sa Pakistanom, teško je očekivati da ćemo u dogledno vrijeme bilo šta riješiti – upozorila je Majkić.

Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH podržala je poslaničku inicijativu Predraga Kožula kojom Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH zadužuje Vijeće ministara BiH te Ministarstvo sigurnosti i Ministarstvo inostranih poslova da hitno pokrenu procedure i preduzmu sve potrebne aktivnosti kako bi došlo do potpisivanja sporazuma o readmisiji s Afganistanom, Irakom, Bangladešom, Iranom, Egiptom, Tunisom, Alžirom i Marokom.

Zadužuje se Vijeće ministara BiH da o preduzetim aktivnostima i njihovim učincima izvijesti Predstavnički dom Parlamenta BiH najkasnije 90 dana od dana usvajanja ove inicijative.

Uz ovu inicijativu, Zajednička komisija usvojila je i zaključak kojim od Ministarstva sigurnosti traži informaciju o trenutnim aktivnostima koje se vode sa svim zemljama s kojima je BiH u pregovorima oko potpisivanja sporazuma o readmisiji.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Nana Sajda koja prima penziju od tri KM: Da mi nema sina, prosila bih

- Meni tri marke trebaju da odem do Tešnja, a tolika mi je penzija. Tražila sam objašnjenje, ali ništa....

Možda vas zanima i ovo