Ponedjeljak, 25 listopada, 2021

Majstor za prevare na Facebooku: Policija više mjeseci istraživala njegov način rada koji je šokantan

Nemojte propustiti

Ilustracija
Ilustracija

Lažno se predstavljajući imenima osoba kojima je hakirao Facebook profile 20-godišnjak iz Splita je od njihovih prijatelja posuđivao novac uz obećanje kako će ga odmah sutradan vratiti jer ima sigurnu dojavu za dobitak na kladionici, prenosi Dnevni avaz.

Na taj način je prevario 80-tak osoba za najmanje 36.000 kuna, ali tačan iznos će se tek utvrditi jer kriminalistička obrada je još uvijek u toku. Kako se saznaje iz PU splitsko-dalmatinske, operativci Službe organiziranog kriminaliteta su više mjeseci istraživali način rada 20-godišnjaka. Nakon detaljnih provjera utvrdili su postojanje sumnje da je počinio više kaznenih djela računarske prevare i nedozvoljene upotrebe privatnih podataka, piše Slobodna Dalmacija.

Njegov opseg rada proširio se zahvaljujući internetu na četiri županije: Splitsko-dalmatinsku, Dubrovačko-neretvansku, Osječko-baranjsku i Karlovačku u kojima je obradio, prema za sada poznatim podacima, u manje od godinu dana 80 osoba. U kaznenoj prijavi stoji, kako je od početka marta 2014. godine do 22. februara 2015. godine s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi neovlašteno koristio, tj. hakirao profile građana na društvenoj mreži Facebook.

Nakon toga je u ime tih hakiranih vlasnika Facebook računa tražio od osoba s njihove liste prijatelja da uplate različite novčane iznose na račune u internetskoj kladionici kojima se koristio. Kazao bi im kako nije blizu kladionice i tražio od njih da mu uplate na njegov račun nekoliko stotina kuna, uglavnom 200 ili 300, kako bi uplatio siguran par za dobitak prilikom klađenja. Obećavao je povrat novca sutradan, odmah nakon dobitka. Nakon što bi dobio novac više se ne bi javio, prenosi ‘Avaz’.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Cvijanović poslala žestoku poruku Izetbegoviću: “On želi muslimansku državu”

"Da je Izetbegović sposoban za suživot on bi umjesto što prijeti ratom, sjedio sa drugima i razgovarao kako i...

Možda vas zanima i ovo