Subota, 15 svibnja, 2021

Makarska – turistički radnici ogorčeni: Ne uvodite vize, ovisimo o turistima iz BiH

Nemojte propustiti

Uvođenje viznog režima za turiste iz BiH na pragu ovogodišnje sezone u Hrvatskoj pogodilo je kao grom iz vedra neba najviše privatne iznajmljivače Makarske rivijere. Obala od Gradca do Brela najbliža je primorska destinacija zaleđu BiH.

Makarska (Foto: Arhiv)
Makarska (Foto: Arhiv)

Prema statističkim podacima županijske Turističke zajednice, Makarsko primorje učestvuje sa 42 do 45 posto u ukupnom broju turističkih noćenja u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a gosti iz BiH u sezoni 2011. godine ostvarili su više od pola miliona noćenja, od kojih 80 posto otpada upravo na makarski kraj.

VEZANO: Turistički radnici u Hrvatskoj ogorčeni odlukom vlasti, bez Bosanaca im prijeti katastrofa?

Zaostrog ovisi o turistima iz BiH, njih je čak 40 posto

Prema tim podacima, očito je da Makarsko primorje nije nebitno u ukupnom turističkom ostvarenju Hrvatske, ali upitno je kako na te činjenice gledaju odgovorni u Ministarstvu turizma RH kad nisu našli shodnim da upozore turističke radnike na promjene viznog režima. Općina Gradac, najjužnija u županiji, najbliža je destinacija turistima iz BiH.
U samom Gradcu građani BiH učestvuju sa 11 posto, u Zaostrogu sa čak 40 posto, u Podacama sa 22,63 posto, te u Bristu sa 11 posto. Direktorica Turističke zajednice Gradac Mirjana Korljan komentariše:

“U našim je mjestima puno više gostiju iz BiH nego što statistika bilježi, a pogotovo dnevnih i vikend turista koji pristižu brojnim autobusima. Ne znam hoće li svi ti gosti imati biometrijske pasoše i šta će se sa njima događati. Slučajno sam upoznata sa uvođenjem viza kad sam u aprilu u Mostaru vodila hrvatski štand i učestvovala na radionicama u saradnji sa voditeljima iz EU-a. Neko iz Ministarstva turizma morao je doći na Makarsku rivijeru i dati upustva iznajmljivačima. Puno se ljudi oslanja na BiH tržište”.
Jure Brkan, direktor Turističke zajednice grada Makarske, još je ogorčeniji. Prošle je sedmice apelovao na Vladu RH da se pokuša spasiti što se spasiti da. Naime, od 985.000 noćenja u Makarskoj, turisti sa BiH pasošem ostvarili su 100.000 noćenja. Znatna finansijska sredstva uložena su u promociju Makarske i njene rivijere upravo u Sarajevu.

Najave su bile dobre

Brkan smatra da će uvođenje viza unazaditi turizam.

“Najgore je u svemu to što je odluka došla iznenada, prije same špice sezone. Za produžene prvomajske praznike upravo su nam gosti iz BiH otvorili sezonu i najavili njeno odlično ostvarenje. Prošle zime hotele su punili sportisti iz BiH”, rekao je Brkan.

Izvor: Slobodna Dalmacija

Više s weba

loading...

Izdvajamo

“Vojne trupe s različitih strana krstare BiH, Dodiku će trebati više od 30.000 vojnika ‘partije’ kako bi blokirao Amerikance da ne dođu do Manjače...

Iako je Manjača od Trebinja udaljena oko 400 kilometara, trupe NATO-a krstare cijelom zemljom, pa su jutros i na...

Možda vas zanima i ovo