Utorak, 27 srpnja, 2021

Makedonija po porezima najpovoljnija za poslovanje

Nemojte propustiti

Makedonija je sa stopom od 7,4 odsto na čelu liste 18 država sa najnižim poreskim stopama za poslovanje u svijetu.

Kada razmatraju u kojim državama da počnu poslovanje, međunarodne kompanije najviše pažnje poklanjaju poreskim stopama u tim državama, a države se često nadmeću u tome koja će od njih imati najniži porez za korporacije, prenosi Tanjug.

U najnovijem izvještaju Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) o globalnoj konkurentnosti, kao jedno od mjerila konkurentnosti zemalja korišćen je izraz ukupna poreska stopa.

Svjetska banka je ukupnu poresku stopu definisala kao zbir pet različitih vrsta poreza i doprinosa po odbitku, odnosno poreza na dobit preduzeća, socijalnih doprinosa i poreza na rad koji plaća poslodavac, poreza na imovinu, poreza na promet i drugi manji porezi.

Pod time se podrazumijevaju svi porezi na rad koje snosi poslodavac, ali ne i oni poput poreza na primanja koji snose zaposleni.

Na listi se našlo 18 država sa najnižim poreskim stopama za poslovanje u svijetu, pri čemu najvišu poresku stopu među njima ima Hong Kong od 22,8 odsto, a najnižu Makedonija od 7,4 odsto, koja je jedina sa stopom manjom od deset odsto.

Iza Makedonije su Katar 11,3 odsto, Kuvajt 12,8 odsto, Bahrein 13,5 odsto.
Slijede Lesoto sa 13,6 odsto, Saudijska Arabija 14,5 odsto, Zambija 14,8 odsto, Ujedinjeni Arapski Emirati 14,8 odsto.

Poreske stope veće od 15 odsto imaju Gruzija 16,4 odsto, Singapur 18,4 odsto, Hrvatska 18,8 odsto, Luksemburg 20,2 odsto, Jermenija 20,4 odsto, Namibija 20,7 odsto, Kambodža 21 odsto, koliko ima i Kanada na šesnaestom mjestu liste.

Na sedamnaestom mjestu je Crna Gora, sa poreskom stopom od 22,3 odsto, a listu najatraktivnijih država svijeta za poslovanje zaključuje Hong Kong sa stopom od 22,8 odsto.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Njemačka vjerovatno bez lockdowna, ali loše vijesti za nevakcinisane

Više od 60 odsto njemačkog stanovništva primilo je najmanje jednu dozu, dok je oko 48 odsto potpuno imunizirano. Njemačka je...

Možda vas zanima i ovo