Ponedjeljak, 8 ožujka, 2021

Makedonija: U Strumici u požarima stradale dvije osobe

Nemojte propustiti

Preminuo Emdžad Galijašević, bivši gradonačelnik Bihaća

U trci za gradonačelnika Bihaća pobijedio je 2012. godine kao kandidat SDA. Grad Bihać vodio je manje od četiri...

Policija prekinula korona dernek u školi: Učiteljice iz BiH uz muziku uživo slavile 8. mart

Tokom proteklog vikenda pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova RS kontrolisali su brojne lokale zbog epidemioloških mjera i najviše posla su...

Zasjeda Krizni štab Ministarstva zdravstva FBiH: Hoće li biti restriktivnijih mjera?

Prije nekoliko dana premijer FBiH Fadil Novalić i pomoćnik ministra zdravstva Goran Čerkez kazali su da je epidemiološka situacija...

Bez proslave 8. marta, Krizni štab FBiH pooštrava mjere

Jedan od problema s kojima su suočava FBiH je nabavka kisika kojeg je sve manje i na svjetskom tržištu....

U gašenju požara učestvovale desetine ljudi, vatra prijetila i kućama.

AnadolijaStrumica se juče oprostila od dva junaka. Boreći se sa požarom koji je izbio 23.jula u selu Ric, dva brata Blajo Stoykov i Peno Stoyanov su izgubili život i pokopani su juče u rodnom mjestu. Braća su liječena u bolnici u Skoplju od opekotina trećeg stepena zadobijenih tokom gašenja požara.

Nakon što se pročula vijest o njihovoj smrti, hiljade stanovnika Strumice i sela Ric su sa velikom tugom ispratile ova dva junaka. Takođe, još dvije osobe sa teškim opekotinama se bore za život.

Strumica, koja je u petak spašena od vatrene stihije uz pomoć kiše, danas je ponovno suočena sa novim požarom. Direktor vatrogasne službe u Strumici Miyalce Kirstev o tome je govorio za agenciju Anadolija.

“Prvi požar je izbio 23. jula. U 12,40 sati smo primili prvi poziv“, rekao je on.
„Odmah smo poslali ekipu koja je na licu mjesta ustanovila da se radi o velikom požaru. Nakon procjene stanja, pozvali smo sve ekipe da bi što brže ugasili već veliki požar. Međutim, vremenski uslovi nam nisu išli na ruku i požar se samo sve više širio. Veoma je važno da smo spriječili širenje vatre prema šumi“, rekao je Kirstev.

„U gašenju požara je sudjelovalo prvo šezdeset osoba, a onda se taj broj povećavao. Vatra je prijetila i kućama u gornjem dijelu grada, ali uz brzu intervenciju sposobnog osoblja, vatra je ugašena. Postoje i nepristupačna mjesta, ali za sada ne želimo vatrogasce izlagati velikoj opasnosti. Kiša koja je pala u poslijepodnevnim satima, ugasila je požar. Bez kiše, vjetar  koji je puhao, izazvao bi još veće probleme, jer bi proširio vatru i na naseljena područja, međutim, na svu sreću, to se nije desilo. Požar koji je ugašen već prvu noć, olakšao je posao ekipama koje sada nadziru područje. Do 24. jula smo bili mirni, ali tada smo primili novi poziv u pomoć. Dvije ekipe u avionima su izašle na teren i pronašle mjesta zahvaćena požarom, koji je juče već bio ugašen. S obzirom da postoji opasnost da požarom bude zahvaćena i borova šuma, naše ekipe danonoćno nadgledaju terene kako sa kopnenim snagama tako i zračnim“,rekao je direktor vatrogasne službe Miyalce Kirstev.

Strumica, koja sličan požar pamti 2008. godine, ovaj put je u borbi sa prirodom dala dvije žrtve. U saopštenju Policijske uprave Strumice, kao odgovorno lice za izbijanje požara navodi se E.M. Nađen je na periferiji Srumice, u mjestu Ćamlik. E.M. je 50 metara od posljednje kuće u naselju, paleći stare stvari, izazvao požar, navodi se u saopštenju. U ovom požaru 14 osoba je zadobilo teške opekotine.

 

 

(Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Preminuo Emdžad Galijašević, bivši gradonačelnik Bihaća

U trci za gradonačelnika Bihaća pobijedio je 2012. godine kao kandidat SDA. Grad Bihać vodio je manje od četiri...

Možda vas zanima i ovo