Petak, 15 listopada, 2021

Male ali jako bolne: Saznajte šta uzrokuje pojavu bolnih afti!

Nemojte propustiti

Afte i lezije (oštećenja i ozlijede sluzokože ) u ustima mogu da ukažu na ulcerozni kolitis… Pojavu afti mogu da uzrokuju i anemije

ranice-ustaU vrijeme kad se ranice (ulceracije) pojave na zidu crijeva, u ustima se javljaju afte i lezije – kaže docent dr Ana Pucar, za Novosti.

Afte i lezije (oštećenja i ozlijede sluzokože ) u ustima mogu da ukažu na ulcerozni kolitis.

Naime, u vrijeme kad se ranice (ulceracije) pojave na zidu crijeva, u ustima se javljaju afte i lezije – kaže docent dr Ana Pucar iz Klinike za parodontologiju i oralnu medicinu Stomatološkog fakulteta u Beogradu.

Dr Pucar kaže da je riječ o specijalnom tipu afti (afte major) koje su veoma velike, duboke, teško zarastaju i ostavljaju ožiljke na sluzokoži.

Pojavu ovih afti mogu da uzrokuju i anemije, alergije na gluten kao i na proteine mlijeka i mahunarki (grašak, pasulj). Pacijenti koji, pak, često imaju male afte (afte minor) i kada ih je teško kontrolisati, sumnja se, takođe, da su alergični ili na gluten ili na proteine mlijeka.

(Smedia.rs)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz tri elektroprivrede poručuju: Struja neće poskupjeti za domaćinstva

O najavi poskupljenja električne energije oglasila se i Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine. Iako Regulatorne...

Možda vas zanima i ovo