Ponedjeljak, 17 siječnja, 2022

Malena Tara kući otišla bez mame, porodica traži istragu smrti porodilje

Autor:Blic.rs

Nemojte propustiti

Dragana se suprugu preko telefona žalila da je sva u krvi, ali porodica nije mogao da pretpostavi šta će uslijediti, pogotovo jer je svo to vrijeme bila u bolnici. Nesretna žena na kraju je praktično iskrvarila na smrt.

Priča Boris Savić, suprug Dragane Savić (34) koja je preminula usljed iskrvarenja nakon porođaja u Kliničkom centru u Nišu u noći između 23. i 24.avgusta, piše Blic.

Poslije osam dana, djevojčica koja je rođena sa nešto više od dva kilograma i u međuvremenu je dobila ime Tara, po želji starije sestre, danas je izašla iz porodilišta.

Boris je po kćerkicu doša u pratnji starije kćerke jane, kao i najuže rodbine preminule supruge. Ali među njima nema mame Dragane.

Boris kaže da poslije osam dana od Draganine smrti još ne znaju šta se desilo i sve okolnosti pod kojima je Dragana preminula.

– Otišla je zdrava i prava na porođaj, ništa joj nije smetalo, do zadnjeg minuta smo se dopisivali – prisjeća se Boris večeri tokom koje nije ni slutio da će ga ujturu sačekati najstrašnija vest i nastavlja:

– Prije nego smo pošli, rekla bi da joj nije bilo dobro, vidjelo bi se da je bilo nekog krvarenja, morala bi neke simptome da ima. Ne mogu samo da kažu – problem sa zgrušavanjem krvi. Zbog čega se to unutra desilo? Šta je uzrok? Od 14 do 19 časova imali su pet sati, da urade testove na trombozu prije porođaja, ako tog nalaza nije bilo u dokumentaciji. Ili do 22 časa kada mi je napisala „krv je na sve strane oko mene“. Ako je falio nalaz za trombozu iz nekog razloga, mogli su to da odrade u bolnici. To je opet njihov propust. Žena živa zdrava i prava otišla. Ako je samo taj jedan dokument falio, i to su mogli da provjere. Morali su dodatne analize da odrade prije porođaja – smatra Boris kometnarišući i to što su ljekari nakon smrti njegove supruge rekli da je za njih cijeli ovaj slučaj “enigma”.

On kaže da su mu dali potvrdu u porodilištu da potpiše da je Dragana porođena u 34, 35 nedjelji, što nije istina, zbog čega nije želio da parafira takav dokument.

– To je sedmi, osmi mjesec, i tu se stvarno stvaraju komplikacije prilikom porođaja. Dragani je termin bio 1. septembar, što je 38, 39. nedjelja. Ja sam rekao da neću da potpišem da je porođaj bio u 34. nedjelji kad to nije tačno. Mogu i dokumentaciju da donesem od doktorke koja joj je vodila trudnoću. Sve ima dokumentovano da je termin bio 1. septembar. Pošto sam bio uporan, promijenili su potvrdu pa sam tek to potpisao – kaže Boris.

Još se čeka obdukcija

Prema njegovim riječima, sačekaće rezultate obdukcije nakon čega će sa advokatom odlučiti o daljim koracima.

Kako je Blic pisao, direktor GAK dr Bojan Lukić rekao je nakon što je Dragana preminula da je nakon porođaja koji je protekao potpuno uredno „osim što je bio četiri do pet nedjelja prije termina“, kod porodilje došlo do popuštanja njenog sistema za koagulaciju i ona je stradala od iskrvarenja uprkos svim preduzetim mjerama.

Dr Lukić je rekao da se čekaju nalazi sa obdukcije da bi komisija Kliničkog centra za provjeru kvaliteta stručnog rada mnogla da da svoje mišljenje i da do tada se ne može reći ništa više.

On je rekao da je porodilja po svim nalazima bila zdrava i da ništa nije ulazivalo da od bilo čega boluje, a pogotovo od poremećaja koagulacije, te da je i za njega „enigma šta se dešavalo“.

Dragana se suprugu preko telefona žalila da je sva u krvi, ali porodica nije mogao da pretpostavi šta će uslijediti, pogotovo jer je svo to vrijeme bila u bolnici. Nesretna žena na kraju je praktično iskrvarila na smrt.

Više s weba

Izdvajamo

Željko Komšić kod pape Franje

Nakon audijencije kod pape Franje, predsjedavajući Predsjedništva BiH sastat će se sa kardinalom Pietrom Parolinom Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine...

Možda vas zanima i ovo