Četvrtak, 28 listopada, 2021

Malezijski istražitelji objavili konačan zaključak: Evo šta se dogodilo sa nestalim Boeingom 777…

Nemojte propustiti

Ilustracija
Ilustracija

Istražitelji su zaključili da je jedna ili više osoba sa značajnim letačkim iskustvom otela nestali avion Malaysia Airlinesa, isključila komunikacijske uređaje i skrenula s puta, izjavio je dužnosnik malezijske vlade koji je uključen u istragu nestalog Boeinga 777.

Zasad nije utvrđen motiv za otmicu aviona niti je itko postavio zahtjeve, a još uvijek se ne zna kamo je preusmjeren avion, rekao je dužnosnik koji je želio ostati neimenovan, prenosi Jutarnji list.

“To je konačni zaključak”, rekao je.

Dodao je da je ključni dokaz ljudske intervencije u nestanku aviona taj što su komunikacijski sistemi isključeni namjerno kako bi avion nestao s radara.

Nešto kasnije, malezijski premijer Najib Razak objavio je u subotu saopćenje u kojemu je ustvrdio da je netko do putnika ili članova posade namjerno preusmjerio avion s predviđene putanje.

“Unatoč svim medijskim izvještajima da je avion bio otet, želim biti vrlo jasan i reći da još uvijek istražujemo sve mogućnosti kako bi utvrdili što je navelo MH370 da odstupi od smjera”, rekao je Najib na konferenciji za novinare.

Malezijski premijer rekao je su satelitski podaci utvrdili da se avion oko sat vremena nakon polijetanja iz Kuala Lumpura prema Pekingu okrenuo i vratio preko Malezije prema zapadu te da je dalje mogao imati dva koridora: ići sjeverno prema sjeveru Tajlanda i Kazahstanu ili južno od Indonezije prema južnom dijelu Indijskog oceana.

Sistemi prijenosa podataka Boeinga 777 “bili su deaktivirani”, dodao je, ali je utvrđeno da je bilo satelitskih kontakata šest sati nakon što je avion nestao s civilnih radara. Istražitelji su također potvrdili da je avion kojeg je uhvatio vojni radar bio upravo izgubljeni avion na letu MH370 Malaysia Airlinesa s 239 putnika i članova posade koji je nestao prije tačno sedam dana.

Također je rekao da je Malezija obustavila potragu u Južnokineskom moru s obzirom na informacije da je avion skrenuo s rute. “Završavamo s našim operacijama u Južnokineskom moru i razmotrit ćemo kamo uputiti snage”, rekao je premijer, istaknuvši da se radi o situaciji “bez presedana”.

Istražitelji su najavili kako će detaljno istražiti svakog putnika koji je ušao na let kao i osoblje koje je bilo u avionu.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Escobar najavio sankcije: Dodik ima veoma malu podršku javnosti i to ćemo iskoristit

Gabriel Escobar se osvrnuo i na moguće ekonomske integracije zeamlja Zapadnog Balkana. Specijalni izaslanik predsjednika SAD-a za Zapadni Balkan Gabriel...

Možda vas zanima i ovo