Subota, 16 listopada, 2021

Malina jača imunitet i srce

Nemojte propustiti

Malina u sebi sadrži šećere glukozu, fruktozu, saharozu, organske kiseline – elaginsku, jabučnu, limunsku, salicilnu… Sadrži i eterično ulje, bojene i taninske materije, vitamine C i E.

MalinaSok1

Stručnjaci tvrde da antocijanini i polifenoli, a posebno elaginska kiselina, koje u malini ima u zavidnim količinama, blagotvorno djeluju u zaštiti ćelija od oštećenja, starenja i raznih oblika kancerogenih oboljenja.

Njihova istraživanja potvrdila su nesumnjivo citostatsko dejstvo na ćelije karcinoma debelog crijeva.

Tradicionalna medicina odavno preporučuje da se maline jedu svježe, jer uspješno skidaju povišenu temperaturu, potiču znojenje, čiste žuč, pospješuju izbacivanje pijeska iz bubrega, jačaju imunitet i srce, normaliziraju krvnu sliku.

U posljednje vrijeme sve više se istražuje i djelovanje malina na maligne ćelije, jer je ustanovljeno da elaginska kiselina, koje ima u zavidnoj količini u sjemenkama ove voćke, sprečava umnožavanje ćelija raka. Istovremeno, sprečava oštećenje DNK, a ne djeluje na normalne ćelije zadužene za imunološku odbranu organizma.

(Dnevni avaz)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Vasković “masakrirao” Dodika: Gori si od svake pandemije, najveće si prokletstvo srpskog naroda u posljednjih 100 godina

- Ti si najveći neprijatelj Srba; Neprijatelj No 1! Gori od svakog srpskog neprijatelja u zadnjih 100 godina. Ti...

Možda vas zanima i ovo