Ponedjeljak, 14 lipnja, 2021

Malinari bi mogli biti zadovoljni ove godine: Koliko će iznositi otkupna cijena maline u Bosni i Hercegovini

Nemojte propustiti

Ako bi otkupna cijena za malinu bila u intervalu od 3,50 do 4 KM, malinari u Bosni i Hercegovini bi bili zadovoljni jer je i u 2020. godini malina otkupljena po cijeni od 3,50 KM po kilogramu

Domaći proizvođači malina ove bi sezone mogli očekivati visoke cijene za malinu zbog povećane potražnje i predviđa se da bi otkupna cijena mogla dostići četiri marke za jedan kilogram.

Iz Udruženja malinara iz Bratunca, Srebrenice i Milića “Vilamet”, poručuju kako se cijena za ovo voće u zemljama okruženja kreće oko dva eura pa se tako očekuje da bude i u BiH. Međutim, urod će tokom predstojeće sezone biti dosta manji uslijed nepovoljnih vremenskih prilika, a i vegetacijski period je dosta rano krenuo, da bi pored svega početkom aprila voće stradalo od mraza.

Ipak, prema riječima Ivana Stojanovića, predsjednika Upravnog odbora Udruženja malinara, kvalitet voća je izuzetno visok i pored činjenice da će prinosi biti značajno manji.

– Zbog nestašice malina na međunarodnom tržištu, u mnogim hladnjačama zalihe su dovedene na minimum ili ih uopšte nema – istakao je Stojanović.

Ukupno 1.397 registrovanih malinara u ZDK proizveli su 1.862.032 kilograma jagodičasto bobičastog voća (malina, kupina i organska jagoda) u prošloj godini za šta je kantonalna Vlada osigurala 547.314,40 KM koji su isplaćeni kroz Program poticaja. Za fizička lica visina subvencija je iznosila 0,29 KM/kg, te 0,40 KM po kilogramu za obrte i pravne subjekte.

Iz Vlade ZDK poručuju da će malinarstvo biti jedan od prioriteta i u ovoj godini.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Nije mu ostala dužna: Gorica Dodik pozvala Draška Stanivukovića i rekla mu šta će mu dozvoliti da uradi

- Da ne tuguješ, pozivam te sutra da dođeš i staviš traku i napraviš set fotografija, ako treba i...

Možda vas zanima i ovo