Subota, 9 prosinca, 2023

Malinari iz BiH: Ako cijena bude ispod 10 maraka po kilogramu, nećemo ih ni brati

Preporučeno

U bratunačkom udruženju malinara “Vilamet” kažu da je, pored cijene, upitan i prinos jer malinjaci nisu u dobrom stanju.

Za desetak dana u bratunačkom kraju počinje berba maline, a malinari su pred velikim izazovom. Iako se očekuje dobar kvalitet ploda, procjene prinosa nisu optimistične, a ukoliko cijena bude niža od deset maraka po kilogramu, najavljuju da maline neće ni brati.

U iščekivanju ovogodišnje berbe, bratunački malinari nisu optimisti. Od otkupne cijene zavisi hoće li uopšte krenuti u berbu, jer, kako kažu, sve jeftinije od deset maraka za njih je čist gubitak.

Upravo se čita:  Ko je biznismen koji gradi najvišu zgradu u RS-u: Promijenio je ime i prezime i stekao stotine miliona maraka

“Ako cijena bude mala, onda su nas ubili, ubili smo se radeći. Ako to ukinem, ja drugo ništa sijati neću, to će biti prazne njive”, priča proizvođač malina iz Bratunca Milomir Milovanović.

“Zaoravaju, evo ovdje je bio malinjak gdje je sad kukuruz, tamo kukuruz je bio malinjak, iza ovih je bio malinjak, sve je to uništeno, jedno sedam dunuma”, pokazuje nam proizvođač malina iz Bratunca Pavle Milovanović.

Otkupljivači kažu da je o cijeni ovogodišnjeg roda još uvijek rano govoriti. Da li će ponuditi cifru koju priželjkuju proizvođači, nisu otkrili.

Upravo se čita:  Vlasnik “Violete” Petar Ćorluka: Izgradnja nove fabrike pri kraju, narednih dana kreće testna proizvodnja

“Cijenu tržište diktira, mi to još ne znamo, nezahvalno je malo i govoriti, dešavanja su specifična zbog rata u Ukrajini, šta će biti i kako, to mi još ne znamo”, navodi agronom u hladnjači Ekonik Danka Mićić.

“Na kvalitet računamo, ali prinos će do 30% biti manji u odnosu na prošlu godinu, posebno gdje je bio prošle godine grad na početku berbe, odrazilo se i ove godine, može se vidjeti i iza mene ovdje”, pokazuje nam predsjednik UO Udruženja malinara Vilamet Bratunac Ivan Stojanović.

Upravo se čita:  Dobre vijesti: Iz Tuzle bi se trebali uspostaviti letovi na šest destinacija u četiri zemlje EU-a, poznate i cijene!

U bratunačkom udruženju malinara “Vilamet” kažu da je, pored cijene, upitan i prinos jer malinjaci nisu u dobrom stanju.

“Nevrijeme koje nas je prošle godine zadesilo smanjilo je 50% prinosa i ove godine je smanjen prinos, kraće su rodne grane”, objašnjava rukovodilac rasadničke proizvodnje Marina Jovanović.

Uz to, mnogi pred početak berbe muku muče i sa nedostatkom sezonaca.

Kada je riječ o kupinama, prošle godine je kilogram u otkupu koštao pet maraka, a ove će godine će prema nekim procjenama cijena biti duplo manja.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Prve informacije nakon sudara: Vozilo u kojem je bio reis Kavazović učestvovalo u nesreći

Danas, 9. decembra, negdje oko 13 sati na putu Cazin-Bužim došlo je do manje saobraćajne nesreće. Kako je javio portal...

Možda vas zanima i ovo