Petak, 25 lipnja, 2021

Malo drugačiji stavovi makedonskog infektologa o koroni uzburkali javnost

Nemojte propustiti

Teze makedonskog doktora Vele Markovskog izazvale su veliku pažnju javnosti koja je podijeljena – jedni misle da doktor Markovski pretjeruje, dok drugi smatraju da je ovaj infektolog dovoljno stručan i iskusan da bi sebi dopustio širenje paušalnih ocjena i panike.

Doktor Velo Markovski, makedonski infektolog i profesor na Madicinskom fakultetu Univerziteta Goce Delčev u Štipu, te biši direktor Infektivne klinke u Skoplju, na malo drugačiji način je govorio o koronavirusu, načinu na koji se prenosi i opasnostima koje nam od njega prijete.

On je, između ostalog, podsjetio da je korona virus prvi put otkriven 1965. godine.

– I toliko je bio opasan da su se studenti medicine čak dobrovoljno njime inficirali da vide kakva će im klinička slika biti. Tako su vidjeli da spada u grupu virusa koji izaziva prehlade od kojih se mi u toku godine četiri puta razboljevamo. Pokazalo se da su 15 do 35 posto svih prehlada u toku zime izazvane korona virusom. Dva puta nas je ovaj virus iznenadio. Ima četiri podtipa, ima ga i kod životinja, ne znamo tačno koji je izvor zaraze. Jasno je da se prenosi sa čovjeka na čovjeka, prva dva dana su najzarazniji, ali virus ima veoma nisku zaraznost, za razliku od morbila koje imaju 100 zarazu (kontagioznost), tvrdi Markovski.

Ističe da se poluživot virusa još uvijek ne zna jer prije nego što je mutirao, nikome nije bio zanimljiv.

– Ali on ne može da opstane dugo, samo do nekoliko sati ako u tom ispljuvku, sputumu ima ćelija. Međutim, da bi nastala bolest potrebna je infektivna doza, potrebena je virulentnost virusa. Odjednom su se pojavila svojstva ovog virusa koja zbunjuju. Način patogeneze, način prisustva, navodi Markovski.

Tvrdi i da ljekari prave greške u liječenju oboljelih od koronavirusa, što se vidjelo u Kini i Italiji, da su “respiratori više ugasili nego što su spasili života”.

– Koronavirus nije karantinska bolest pa se postavlja pitanje zašto se sprovode mjere koje nisu potrebne u ovom slučaju, pita se Markovski.

Njegove teze izazvale su veliku pažnju javnosti koja je podijeljena – jedni misle da doktor Markovski pretjeruje, dok drugi smatraju da je ovaj infektolog dovoljno stručan i iskusan da bi sebi dopustio širenje paušalnih ocjena i panike.

Pogledajte video i prosudite sami:

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Loši zakoni ili kreativno tumačenje: Direktor preduzeća u vlasništvu Grada može ujedno biti odbornik?

Zbog specifične odredbe u Zakonu Zoran Popović može ujedno biti odbornik u Skupštini grada Banja Luka i direktor „Vodovod“...

Možda vas zanima i ovo