Petak, 30 srpnja, 2021

Marihuana, lijek ili put za pakao?

Nemojte propustiti

Marihuana je manje opasna od alkohola, ublažava bolove, liječi glaukom, poboljšava funkcije pluća, ublažava depresiju i epileptične napade, te sprečava širenje raka dojke, navode naučnici.

Mogućnost predoziranja marihuanom praktično ne postoji, a “Britanski psihijatrijski žurnal” objavio je svojevremeno da nije zabilježen nijedan smrtni slučaj koji bi bio direktna posljedica akutne upotreba marihuane.

Brojne studije pokazale su da marihuana ublažava bolove izazvane različitim bolestima poput upalnih procesa kod reumatskog artritisa.

“Kanadski medicinski žurnal” navodi da marihuana ublažava simptome multiple skleroze, među kojima i bolno grčenje mišića.

Nova izraelska istraživanja pokazala su da marihuana značajno smanjuje bolove i drhtanje izazvano Parkinsonovom bolešću te da poboljšava fine motoričke funkcije bolesnika. Pozitivno je i njeno dejstvo na Alchajmerovu bolest.

Studija provedena na Univerzitetu u Madridu utvrdila je da hemikalije kanabisa podstiču odumiranje stanica tumora na mozgu u procesu koji se naziva autofagija /samoproždiranje/, pa se tumor smanjuje.
Marihuana se povezuje i sa smanjenom fizičkom masom, iako je poznato da povećava apetit.

“Američki medicinski žurnal” objavio je 2014. studiju, provedenu na uzorku od 4.500 ljudi, koja je pokazala da pušači marihuane imaju bolji odgovor metabolizma na konzumaciju šećera.

Oni koji kritikuju namjeru sve većeg broja zemalja da legalizuju upotrebu marihuane, bilo u medicinske bilo u komercijalne svrhe, navode da ona povećava opasnost od srčanog udara.

Već nekoliko minuta nakon pušenja marihuane broj otkucaja srca može se povećati za 20 do 50 u minuti. U kombinaciji s nekim drugim drogama taj porast može biti i veći.

Zbog sniženja krvnog pritiska i ubrzanja rada srca opasnost od srčanog udara u prvih nekoliko sati nakon konzumacije može porasti za četiri puta.

Takođe, upozoravaju protivnici, pušenje maruhuane može izazvati rak pluća.

Maruhuana sadrži 50 odsto više kancerogenih sastojaka od duvana. Neka istraživanja pokazuju da je rizik da će redovni pušači marihuane oboljeti od raka vrata, glave i pluća veći nego kod nepušača.
Učestalo pušenje marihuane povezano je i sa promjenama u hipokampusu mozga te sa slabljenjem dugoročnog pamćenja.

Kritičari legalizacije, upozoravaju da marihuana slabi odbrambeni sistem, odnosno da “inhibira” aktivnosti stanica imunološkog sistema.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Od ovog vikenda nova pravila za ulazak u Njemačku?

"Pojačanim putovanjem rizikuje se da se taj trend preokrene”, navodi se u dokumentu Ministarstva. Svi putnici koji dolaze u Njemačku...

Možda vas zanima i ovo