Utorak, 21 rujna, 2021

Marinko Čavara tvrdi: Inzko je otvoreno radio na destrukciji Bosne i Hercegovine

Autor:Srna

Nemojte propustiti

Predsjednik Federacije BiH rekao je da očekuje da njemački političar Christian Schmidt napravi zaokret u odnosu na dosadašnjeg visokog predstavnika što, prema njegovom mišljenju, podrazumijeva pomoć za postizanje dogovora o izmjeni Izbornog zakona.

Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara izjavio je da je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko otvoreno radio na destrukciji BiH poništavanjem odluka Centralne izborne komisije, a da je donošenjem zakona nekoliko dana prije odlaska potpuno poremetio odnose i ostavio BiH u još većoj blokadi nego što je bila.

“Takvim odlukama omogućeno je i da se pravosuđem upravlja kroz Visoki sudski i tužilački savjet i da se legitimiše nezakonito izabrana Centralna izborna komisija. Umjesto upućivanja domaćih aktera na dijalog, što je ključno, visoki predstavnik se stavljao na jednu stranu i sasvim destruisao institucije”, rekao je Čavara.

On je dodao da je Inzko krajnje jednostrano podnosio i izvještaje Savjetu bezbjednosti UN, podržavajući jednu stranu, što uopšte nije odgovaralo realnom stanju u BiH.

Predsjednik Federacije BiH rekao je da očekuje da njemački političar Christian Schmidt napravi zaokret u odnosu na dosadašnjeg visokog predstavnika što, prema njegovom mišljenju, podrazumijeva pomoć za postizanje dogovora o izmjeni Izbornog zakona.

“Intenzivno radimo na tome da se provedu odluke Ustavnog suda BiH o legitimnom političkom predstavljanju, kao i presude Suda za ljudska prava u Strazburu, kako bi pravna država profunkcionisala. Nažalost, imamo situaciju da sa bošnjačke strane uopšte ne postoji zanimanje kako bi se te odluke provele. Deklarativno su za, ali stvarno protiv”, rekao je Čavara za “Večernji list”, izdanje za BiH.

On je naveo da je SDA zloupotrijebila sistem oduzimanjem prava Hrvatima da biraju člana Predsjedništva BiH, dodajući da sada iz te stranke uslovljavaju da Hrvatima vrate ukradeno, tako što će im oni “dati nešto drugo”.

“To je jednostavno neprihvatljivo, licemjerno i nekorektno. Osnovna odrednica Ustava BiH je konstitutivnost naroda i to svi moraju poštovati ako se želi graditi društvo i voditi prema evropskim integracijama”, naglasio je Čavara.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sada je sve jasnije: Evo koliko borci moraju imati vojnog, a koliko staža osiguranja, da bi mogli u penziju po novom zakonu

Ovi uvjeti odnose na pripadnike Armije RBiH, HVO-a i policiju. U Domu naroda 30. septembra delegati će raspravljati o Prijedlogu...

Možda vas zanima i ovo