Srijeda, 6 srpnja, 2022

Marinko Čavara za sve optužuje Bošnjake i Komšića: “Probosanske” stranke u Mostaru provodile neviđenu agresiju prema Hrvatima

Nemojte propustiti

Na konstataciju da su SDA i HDZ BiH vodili ovaj grad prethodnih godina te da i dalje važi mišljenje da je Kordić kao gradonačelnik rezultat dogovora ove dvije stranke, Čavara je kazao kako to nije u potpunosti tačno.

Marinko Čavara, predsjednik FBiH, osvrnuo se u intervjuu za Federalni radio na izbor Marija Kordića za gradonačelnika Mostara te kazao kako su “probosanske” stranke u ovom gradu provodile neviđenu agresiju prema Hrvatima. Čavara je poručio kako Mostar može i mora biti grad svih Mostaraca.

“Nisam želio sudjelovati u hajci u Mostaru, gdje se kaže da gradonačelnik ne može biti Hrvat i gdje probosanske stranke žele da provode svoju politiku u srcu Hercegovine, prepustio sam to lokalnim dužnosnicima HDZ-a BiH”, kazao je Čavara u dijelu razgovora koji se odnosi na Mostar. “Nadao sam se ipak da će se postići širi dogovor zbog dvotrećinskog odlučivanja i sad treba nastaviti dogovarati se.

Bilo bi nenormalno da nismo zadovoljni izborom gradonačelnika, jer je gospodin Mario Kordić prvenstveno dobar čovjek, do sada je vodio Dom zdravlja i nije puno bio uključen u politiku, ja ga znam kao direktora Doma zdravlja i mislim da će svojom odgovornošću, liječničkom etikom i svime što je do sada pokazao u kampanji, pa i ovim govorom gdje je rekao nema pobjednika, idemo zajedno graditi naš grad Mostar, dovoljno rekao i to treba biti cilj svima onima koji će sutra odlučivati u Gradskom vijeću, ali i svima onima koji se dotiču Mostara.“

Upitan je li realno očekivati da Mostar bude grad svih, da gradonačelnik bude gradonačelnik svih Mostaraca uzimajući u obzir višegodišnje društveno-politički kompleksne odnose u ovom gradu, Čavara je kazao da jeste.

„Da, moguće je. To znači želju i cilj novoizabranog gradonačelnika, a to su i želje svih nas. Da živimo u društvu u kojem će svaki stanovnik, pa, evo, i građanin imati jednaka prava. Mi često miješamo prava pripadnosti kolektivitetu, a drugo su prava pojedinca. Pojedinci u ovoj državi kao građani moraju biti potpuno ravnopravni, ali međusobno, ne da građani budu jednaki s kolektivitetima. To je apsurdno. I zato, meni je drago što je gospodin Kordić bio kandidat i što je gradonačelnik sad, to je čovjek o kojem svi imaju pozitivan stav. To je idealna osoba da provede ovaj cilj i da Mostar bude grad svih i interes svih u Gradskom vijeću i Upravi.“

Čavara se osvrnuo i na prijedlog Bh. bloka o rotirajućem gradonačelniku.

„Prijedlog o rotirajućem gradonačelniku je od Mostara ponovo pravio grad slučaj i bio je izvan svih propisa i zakona i kad se vidjelo da se ne može ostvariti tzv. probosanska politika da se nametne gradonačelnik koji pripada, kako oni kažu, većini, onda su pribjegli toj varijanti da prepisuju rotaciju iz Predsjedništva BiH, što je teški apsurd. Mislim da Mostar ima odlične pretpostavke uz potporu međunarodne zajednice i svih onih koji vole Mostar da taj grad prestane biti grad slučaj i da prestanu razne poltičke igre i da se usmjeri u razvoj grada koji je stagnirao, jer Gradsko vijeće nije donosilo ključne odluke”, kazao je Čavara.

Na konstataciju da su SDA i HDZ BiH vodili ovaj grad prethodnih godina te da i dalje važi mišljenje da je Kordić kao gradonačelnik rezultat dogovora ove dvije stranke, Čavara je kazao kako to nije u potpunosti tačno.

„Liči na to, ali nije. Jasno je da u ovakvim procesima postoje razni razgovori pojedinaca koji nekad nisu ni organizirani ni stranački, ali je neminovno da, ako je HDZ osvojio 13 mandata u Vijeću i Koalicija koju predstavlja SDA, logično je da postoji neki dogovor oko parlamentarne većine i oko dogovaranja drugih stvari, kao što su vlasti na županijskoj, federalnoj razini. Mi stalno zagovaramo načelo legitimiteta i, dok god SDA od bošnjačkih stranaka ima najveći broj glasova, ona će uvijek biti prvi partner za razgovor oko formiranja vlasti“, kazao je Čavara.

„Ako savjetnik člana Predsjedništva postane predsjednik SIP-a, ako se vrši dopuna SIP-a dok još nisu završeni izborni procesi, to su politički podobne osobe i to je nezakonito. U Mostaru mjesec dana od završetka nisu proglašeni rezultati pa smo imali situaciju da se prebrojavanje vršilo nakon deset, petnaest dana. To ne može tako. Masakr su napravili s glasovima u odsutnosti”, zaključio je Čavara za Fedralni radio.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Lukašenko prijeti Zapadu: ‘Ako se samo usudite napasti, odgovaramo u sekundi’

Strahovalo se da će se Bjelorusija službeno priključiti Rusiji u ratu otkako je započeo sukob u Ukrajini krajem februara,...

Možda vas zanima i ovo