Utorak, 2 ožujka, 2021

Mario Kordić iz HDZ-a BiH novi je gradonačelnik Mostara

Autor:Avaz.ba

Nemojte propustiti

Oštra poruka Željka Komšića: Ko mi ima pravo zabraniti da se krećem zemljom? Ako treba da se tučemo, tući ćemo se…

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić posjetio je jučer Stolac i tom prilikom se...

Šta sve otkrivaju “Transkripti genocida”? Radovan Karadžić kazao da se ne kaje zbog Srebrenice: Poslije ćemo se juriti sa Turcima po šumama

Memorijalni centar Srebrenica završio je istraživački projekat "Genocide papers" ili "Transkripti genocida", koji je praktično skup pretraživih stenograma/transkripata sjednica...

Bosna i Hercegovina danas slavi 1. mart, Dan nezavisnosti

Bosna i Hercegovina danas slavi Dan nezavisnosti, nacionalni praznik koji se obilježava 1. marta svake godine, a kojim se...

Doktor Gavrankapetanović upozorava: Svih šest COVID odjeljenja koje imamo su puni

Doktor Gavrankapetanović je upozorio na opasnost novog vala virusa u BiH koji donosi vrlo kompleksnu kliničku sliku kod pacijenata...

Dr. Mario Kordić, kandidat HDZ-a BiH novi je gradonačelnik Mostara. On je u trećem krugu glasanja dobio podršku 17 od ukupno 35 gradskih vijećnika.

Dr. Zlatko Guzin, kandidat “Koalicije za Mostar” dobio je 16 glasova. Dva su nevažeća. U prva dva kruga nijedan od ove dvojice mostarskih ljekara nije imao potrebnu dvotrećinsku većinu.

Podsjetimo, među kandidatima za gradonačelnika je bila i Irma Baralija, koja je u prvom dijelu konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća imala pet glasova.

To glasanje je poništeno, praktično, kada se u tu priču uključio visoki predstavnik u BiH, Valentin Incko (Inzko) jer su vijećnici bili usvojili zaključak o javnom umjesto tajnom glasanju.

Na ponovljenom glasanju, Baralija je dobila dva glasa, dok njen kolega iz Bh. Bloka, Arman Zalihić kojeg je PMP kandidirala 10. februara, nije dobio nijedan glas, budući da je napustio zasjedanje nakon što nije dobio traženu odgodu radi dodatnih konsultacija.

Na sjednici Gradskog vijeća održanoj u petak iznesen je prijedlog o modelu rotirajućeg gradonačelnika. Prijedlog osmišljen u SDP-u, prema kojem bi se na period od 16 mjeseci rotirali kandidati Bh. Bloka, Koalicije i HDZ-a dobio je podršku SDA.

Međutim, za HDZ BiH je taj prijedlog bio protustaturan i neprovodiv.

Zanimljivo je da su iz Naše stranke danas odustali od tog prijedloga, a i iz međunarodne zajednice su reagirali preporučivši vijećnicima da ne odgađaju dalji izbor za gradonačelnika Mostara. Također, naveli su da je izbor gradonačelnika jasno propisan Statutom Grada.

Inače, prema Statutu Grada, gradonačelnik i predsjednik Gradskog vijeća ne mogu biti iz reda istog naroda.

S obzirom na to da je Salem Marić iz SDA nakon Ivana Zelenike iz HDZ-a BiH, koji je izabran za predsjednika Gradskog vijeća dobio najviše glasova, izvjesno je da će on preuzeti ovu funkciju.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

U Srbiji predloženo novo zaključavanje i policijski čas

Član Kriznog štaba Srbije je novinarima poručio da će se u narednim danima Krizni štab ponovo sastati kako bi...

Možda vas zanima i ovo