Ponedjeljak, 15 kolovoza, 2022

Martin Raguž predložio formiranje distrikta Sarajevo!

Nemojte propustiti

Delegat HDZ-a 1990 u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Martin Raguž izjavio je danas u Sarajevu da niko nema pravo da dovodi u pitanje rad institucija BiH i da bi jedno od rješenja ubuduće moglo da bude redefinisanje režima upravljanja radom institucija BiH, što se može riješiti formiranjem distrikta u Sarajevu koji bi štitio prava zakonodavne i izvršne vlasti na nivou BiH.

martin-raguz“To se više nikada u BiH ne smije ponoviti. Razumijem razloge građana za nezadovoljstvo i ne želim bježati od te vrste odgovornosti. Mi moramo raditi i odgovornije i bolje, i to ću uvijek isticati. Međutim, taj dan `talačkom krizom` osujećen je i spriječen rad institucija BiH. Ni to se ne smije više ponoviti”, rekao je Raguž na sjednici Doma naroda.

Govoreći o sadržaju informacija o bezbjednosti institucija BiH o kojima danas raspravlja Dom naroda, Raguž je istakao da protesti od 5. do 7. juna u Sarajevu niti su bili najavljeni prema zakonu, niti je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela znala ko je organizator protesta.

Raguž je zatražio posebnu sjednicu parlamenta BiH, inicirajući raspravu o radu institucija BiH, za koje smatra da treba da rade nesmetano i u skladu sa zakonom, pri čemu je predložio formiranje distrikta Sarajevo.

Delegat SNSD-a u Domu naroda Krstan Simić, takođe, se založio za redefinisanje statusa i odnosa prema institucijama na nivou BiH.

On je otvorio i pitanje nadležnosti nad policijama u BiH, te istakao političke pritiske na rad policije, posebno u Federaciji BiH. Prema njegovim riječima, ni u jednom budućem slučaju ne treba građanima osporiti demokratsko pravo da iskažu nezadovoljstvo, ali sve to se mora dešavati u skladu sa zakonom.

Delegat HDZ-a BiH Borjana Krišto ocijenila je da su građanski protesti pred parlamentom BiH, bili apsolutno van zakona.

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH raspravljaju danas u Sarajevu, po prvi put nakon protesta, o informacijama o bezbjednosti rada u institucijama BiH, dostavljene povodom protesta održanih od 5. do 7. juna u Sarajevu.

Predstavnički dom parlamenta na sjednici 8. jula obavio je raspravu o ovom pitanju, a prijedlozi zaključaka biće dostavljeni Zajedničkoj komisiji za odbranu i bezbjednost na izjašnjavanje.

(Srna)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Nevjerovatna Lana Pudar osvojila bronzu na EP-u u disciplini 100 metara delfin

Mlada Mostarka utrku je isplivala s vremenom 57.27. Najbolja bh. plivačica Lana Pudar (16) nastupila je danas u finalu utrke...

Možda vas zanima i ovo