Srijeda, 8 prosinca, 2021

Mašić: Ispitati sve oblike diskriminacije

Nemojte propustiti

Damir Mašić
Damir Mašić

Federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić je u intervjuu za današnje “Oslobođenje” istaknuo kako je neophodno ispitai sve oblike diskriminacije, segregacije i asimilacije u BiH. Odgovarajući na pitanje može li se problem tzv. dvije škole pod istim krovom konačno zakonski riješiti, Mašić je naveo da se u ovom vrlo kompleksnom pitanju nalaze i odgovori vezani za stanje u obrazovanju, obaveze svih aktera u lancu odgovornih, kao i za cjelokupni angažman.

– Federalno Ministarstvo obrazovanja i nauke konstantno je pokretalo niz inicijativa za eliminisanje navedene prakse. U 2012. godini izradili smo i dokument “Preporuke za eliminisanje segregirajućih i podijeljenih struktura u odgojno-obrazovnim ustanovama u FBiH”, koji je usvojila Koordinacija ministara obrazovanja i nauke u FBiH – naveo je on.

Međutim, kaže ministar Mašić, kantonalna ministarstva obrazovanja u SBK-u i HNK-u nisu pokazala interesovanje niti spremnost da počnu raditi na prevazilaženju prakse paralelnih/podijeljenih škola.

Ministarstvo civilnih poslova BiH, koje je nadležno za provođenje Okvirnog zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju BiH, već godinama ne predlaže Vijeću ministara BiH da donese privremene obavezujuće mjere koje će biti na snazi sve dok se svi oblici diskriminacije, asimilacije i segregacije ne eliminišu iz obrazovnog sistema BiH.

Mašić upozorava da je to definisano navedenim zakonom koji propisuje da škole ne smiju vršiti diskriminaciju u pristupu djece obrazovanju ili njihovom učešću u obrazovnom procesu na osnovu rase, boje, spola, jezika, religije, političkog ili drugog mišljenja, nacionalnog ili socijalnog porijekla, na osnovu toga što su djeca sa posebnim potrebama ili na bilo kojoj drugoj osnovi.

Ministarstva obrazovanja u pomenutim kantonima, čiji su zakoni o osnovnom obrazovanju formalno usklađeni s Okvirnim zakonom, a ukojima se garantuju jednaka prava na obrazovanje svoj djeci bez diskriminacije na bilo kojoj osnovi, ne omogućavaju implementaciju istih.

– Neophodno je ispitati sve oblike diskriminacije, segregacije i asimilacije u BiH, posebno status učenika koji su pripadnici konstitutivnih naroda, a na određenom području pripadaju manjinskim narodima. Posljednji primjeri iz Republike Srpske, npr. u Konjević-Polju i Vrbanjcima, pokazali su da i u tom entitetu postoje tzv. dvije škole pod jednim krovom kao veliki problemi vezani za diskriminaciju i segregaciju povratničke djece. Shodno tome zagovaram, kao i SDP iz kojeg dolazim, da sistemska rješenja u domenu obrazovanja budu donesena na višem nivou, kako bi bila obavezna za sve. Za takve promjene potreban je opšti konsenzus svih relevantnih aktera – kazao je, između ostalog, ministar Mašić u intervjuuu za današnje “Oslobođenje”.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Grlić Radman poručio Milanoviću: Genocid je genocid, tu se ne propitkuje broj žrtava! Postoji samo genocid!

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović je u nekoliko navrata komentarisao genocid u Srebrenici prvenstveno nakon što je HDZ uz SNSD...

Možda vas zanima i ovo