Ponedjeljak, 17 siječnja, 2022

Masovna hapšenja u Londonu na dan otvaranja OI

Nemojte propustiti

Jučer su u Londonu otvorene Olimpijske igre, no, već prvi dan došlo je do većeg incidenta. Kako prenosi BBC, policija je uhitila preko 100 biciklista koji su sudjelovali u prosvjedno-aktivističkoj akciji “kritična masa” – manifestaciji u kojoj biciklisti masovno prolaze kroz grad u zadnjem petku u mjesecu.

Biciklistička akcija “kritična masa” održava se u gotovo 300 gradova diljem svijeta. Mnogi akciju nazivaju socijalnim pokretom i “mjesečno politički-prosvjednom vožnjom”.

Do jučerašnjih uhićenja u Londonu došlo je nakon što se veća skupina biciklista približila Olimpijskom stadionu. Svjedoci navode kako ih je policija okružila i blokirala. Uskoro dolazi do sukoba s policijom. Prema današnjem izvještaju londonske policije, do uhićenja je došlo na dvije lokacije, na mjestu Bow Flyover i ulici Warton Road.

Svjedoci tvrde kako je policija reagirala s pretjeranom uporabom sile, neki navode i uporabu papar spreja protiv biciklista.

Igre su svečane otvorene jučer, no, već od samog početka politička komponenta igara u Londonu je kontroverzna. Tako je primjerice u goste pozvan princ od Bahraina, Nasser bin Hamad, za kojeg organizacija BFM (Bahrain Freedom Movement) tvrdi da je čak i osobno sudjelovao u mučenju sportaša. “Unatoč činjenici da je ministar vanjskih poslova istaknuo da svatko tko krši ljudska prava neće moći prisustvovati na Olimpijadi, dinastija Al-Khalifa šalje jednog od svojih sadističkih mučitelja”, stoji u izjavi organizacije. Podsjetimo, britanski dužnosnici zabranili su dolazak delegacijama 3 države: Sirije, Zimbabwea i Bjeloruije.

 

(Bh-index)

Više s weba

Izdvajamo

Željko Komšić kod pape Franje

Nakon audijencije kod pape Franje, predsjedavajući Predsjedništva BiH sastat će se sa kardinalom Pietrom Parolinom Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine...

Možda vas zanima i ovo