Petak, 27 siječnja, 2023

Masovna poskupljenja u Hrvatskoj, prelaskom na euro trgovci krenuli u pljačku građana?!

Nemojte propustiti

“Trgovački lanci iz mjeseca u mjesec dižu cijene. I sad, u ovoj situaciji s eurom, dižu cijene i pokušavaju varati građane. To im neće proći”, rekao je resorni ministar

U hrvatskom Ministarstvu privrede održan je hitan sastanak predstavnika trgovačkih lanaca i ministra Davora Filipovića. Tema sastanka bilo je podizanje cijena nakon uvođenja eura. Sastanak nije trajao dugo, a prema pisanju hrvatskih medija, predstavnici trgovačkih lanaca otišli su bez riječi.

Ministar Davor Filipović obratio se novinarima nakon sastanka te je žestoko napao trgovačke lance. Kazao je da neopravdano podižu cijene te da pokušavaju prevariti građane.

“Razgovarali smo s predstavnicima trgovačkih lanaca o stalnom rastu cijena hrane i pića te konverziji kune u euro. Naime, inflacija je 13.5 posto. Kad pogledate tu strukturu, na nju najviše utiče porast cijena koji se odnosi na hranu i bezalkoholna pića”, rekao je.

“Trgovački lanci iz mjeseca u mjesec dižu cijene. I sad, u ovoj situaciji s eurom, dižu cijene i pokušavaju varati građane. To im neće proći”, rekao je.

“Danas sam im poručio, a to poručujem svima koji konverziju žele iskoristiti na račun građana, to im neće proći”, rekao je.

“Mi na trgovačke lance gledamo kao na naše partnere. Postupali smo u dobroj vjeri, nismo očekivali ovo. Poslali smo im jasne poruke da moraju voditi računa o građanima”, rekao je Filipović.

“Pitao sam ih kako to da su cijene goriva pale, da mi kažu tko je od njih pojeftinio proizvode. Niko nije odgovorio na to pitanje. Rekao sam im da je struja u Sloveniji 60 posto skuplja nego kod nas, gdje je pojeftinjenje? Nisam dobio odgovor. Očekujem da krenu smanjivati cijene, a ne stalno dizati. Dosta je te priče da je neko prije njih dizao”, rekao je.

“Državni inspektorat je na terenu, oni će dati precizan izvještaj. Kad vi razgovarate s predstavnicima lanaca, sve je u redu, niko nije povećao cijenu… A svi znate šta se događa kad odete u trgovinu. Došlo je do povećanja cijena. Državni inspektorat, ali i sve druge institucije će raditi svoj posao, a sve kako bi zaštitili građane”, rekao je.

“Sve je na stolu. Od crnih listi do zamrzavanja cijena širokog spektra proizvoda, baš sve”, rekao je Filipović o eventualnim mjerama.

“Svi moraju podnijeti teret krize”, dodao je.

“Ne može u ovoj krizi neko gledati kako na teret građana povećati dobit”, dodao je.

“U Sloveniji su crne liste formirane preko nevladinih udruženja. Mi smo pokrenuli akciju gdje smo s nekoliko udruženja krenuli u taj projekt. A nije isključeno da će Ministarstvo ići sa svojom listom”, rekao je.

Trgovci: Nismo

Uoči sastanka u Ministarstvu privrede Martin Evačić, predsjednik Udruge trgovina pri HUP-u, novinarima je kazao da u trgovinama nije došlo do povećanja cijena zbog neopravdanog zaokruživanja prilikom prelaska na euro, a da su cijene uoči uvođenja eura rasle zbog drugih uticaja.

“Trgovci nisu podigli cijene, zaokruživali su prema pravilima zaokruživanja, kako je to vlada u svojim smjernicama i rekla. Ni do kakvog povećanja cijena u trgovinama nije došlo. Dapače, mislim da su čak gotovo svi trgovci odbili prihvatiti nove cjenike dobavljača već negdje od početka 11. mjeseca pa do kraja 1. mjeseca. Dobavljači su tu našu inicijativu prihvatili kako ne bi došlo do povećanja cijena”, tvrdio je Evačić prije sastanka.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Možda vas zanima i ovo