Utorak, 27 srpnja, 2021

“Mašta malih prstića”: Motivi s dječijih crteža na kolekciji haljina

Nemojte propustiti

I ove godine prva sedmica oktobra u Kantonu Sarajevo, ali i u cijeloj BiH, rezervisana je za “Dječiju nedjelju”.

Tokom sedam dana, od 5. do 10. oktobra, koji su posvećeni mladim naraštajima organizovano je niz projekata koji za cilj imaju promovisanje prava djeteta, poboljšanje društvene brige za djecu i jačanje odgovornosti svih subjekata koji brinu o djeci.

Pokrovitelj tih događaja u Kantonu Sarajevo je Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice koje je obezbijedilo sredstva za ovogodišnji program “Dječije nedjelje”. Ove godine u planu je bilo da se realizuje 140 edukativnih, kulturnih, obrazovnih, sportskih i drugih aktivnosti. Jedan od takvih projekata za temu ima “Maštu malih prstića”, čiji je menadžer slobodni umjetnik Amela Radan.

Djeca uglavnom nakon što završe svoje radove žele da ih ponesu kući i poklone svojim roditeljima. Naravno, u prednosti su mame, ali i Radan ima planove vezane za te radove koje je tokom projekta fotografisala.

“Radovi ostaju u njihovom vlasništvu. Meni ostaje jedna prekrasna emocija koju su mi podarili kroz sav ovaj rad. Svi oni su divni i najiskrenije vas zagrle kada su sretni ili kada nešto dobiju. Uočila sam da imaju strašnu potrebu da to što naprave ponesu kući da poklone mami. Oni ustvari imaju potrebu da ono što rade predstave roditeljima, da ih obraduju. Jedni su radili rođendanske čestitke, drugi čestitike za magistarski i tome slično, što je bilo predivno. Baš mi je to bilo posebno drago što žele to što naprave pokloniti ženi koja je njima najbitnija – svojoj majci. Ono što ostaje meni, osim tih prelijepih emocija, su fotografije njihovih radova. Poslije ću od tih motiva da pravim kolekciju haljina koje ću predstaviti na Evropskom festivalu dizajna i koje će proći cijeli svijet. Već u novembru u Novom Sadu ćemo imati prikazivanje njihovih radova na mojim haljinama. To je njihov dar meni i to je jedan uzajamna divna saradnja”, kaže Radan.

Od početka ove sedmice ona je sa svojim saradnicima nizom aktivnosti u predškolskim i školskim ustanovama pokušala djeci približiti slikarstvo i gotovo sve njegove tehnike. Projektom će biti obuhvaćeno nekoliko stotina djece, a za sada su sa slikarskom umjetnošću imali priliku da se upoznaju djeca iz vrtića “Aprilski cvjetovi”, iz osnovne škole u Hrasnici i iz osnovne škole Centra za slijepu i slabovidu djecu KS u Nedžarićima.

“U toku je kantonalni projekat ‘Dječija nedjelja’, pa se tokom ove sedmice radi dosta projekata njih na različite teme. Ja sam odabrala projekat na temu ‘Mašta malih prstića’. Od vrtića, pa do svih ostalih obrazovnih ustanova prolazimo i upoznajemo djecu sa različitim tehnikama rada na platnu ili na svili, kao što su akvarel, dekupaž… Sve ono što su oblasti umjetnosti koje djeci mogu da otvore neke nove vidike, koje će im život obogatiti sa sadržajem koji im sutra može biti primaran u životu. Možda neki od njih odluče da se bave slikanjem. Presudno je to da se u ovom uzrastu djeci sve to predstavi i pokaže im se šta mogu da rade u životu. Čini mi se da je sve ovo što smo do sada prošli bilo propraćeno velikim oduševljenjem djece. Oni su reagovali tako što su i dalje željeli da rade ovakve stvari, nikada im nije dosta svih tih različitih tehnika. Radili smo razne oblike i teme”, priča za Anadolu Agency (AA) Amela Radan.

Reakcije su sjajne, a djeca zaista uživaju u nečemu novom s čim se susreću. Njihov osmjeh na licima i radost koju ispoljavaju tokom slikarskih aktivnosti za Radan su najveća nagrada.

“Već smo bili u vrtiću ‘Aprilski cvjetovi’, u školi u Hrasnici i u školi u Nedžarićima i to više dana. Imaćemo još tri radionice do kraja ‘Dječije nedjelje’, a svaku noć smo u ‘Tugra-artu’ gdje smo napravili radionicu od šest do devet sati. Tamo u popodnevnim satima radimo samo dekupaž, a prije podne radimo sve tehnike. Djeci je jako zanimljivo bilo kada smo ih upoznavali sa različitim platnima. Jako ih je dojmila mekoća svile, a još kada su shvatili da se ona dobija od svilene bube, onda je to za njih dobilo još neku drugu dimenziju. Uglavnom oni nas nešto nauče, a nešto mi njih. To je jedna emocija i sadržaj koji obogaćuje sve. Presretna sam što sam imala čast cijelu sedmicu provesti s ovom prekrasnom djecom punom ideja i jedne predivne energije”, s oduševljenjem prenosi svoje impresije Radan.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Njemačka vjerovatno bez lockdowna, ali loše vijesti za nevakcinisane

Više od 60 odsto njemačkog stanovništva primilo je najmanje jednu dozu, dok je oko 48 odsto potpuno imunizirano. Njemačka je...

Možda vas zanima i ovo