Subota, 27 studenoga, 2021

Matematičar iz Kazahstana riješio zagonetku vrijednu milion dolara?

Nemojte propustiti

Muktarbaj Otelbajiev
Muktarbaj Otelbajiev

Matematika je univerzalni jezik, no iako matematičar iz Kazahstana tvrdi da je rješio jedan od njezinih najvećih problema, teško ga je ocjeniti, jer nije napisan na engleskom jeziku.

Muktarbaj Otelbajiev s Euroazijskog nacionalnog Univerziteta u Astani, tvrdi kako je dokazao problem postojanja i glatkoće Navier–Stokesovih jednačini, prenosi Dnevnik.hr.

Navier–Stokesove jednačine dobile su naziv po Claude-Louisu Navieru i Georgeu Gabrielu Stokesu, te opisuju kretanje viskoznih inkompresibilnih fluida. Te jednačine dobijaju se primjenom drugog Newtonovog zakona na kretanje fluida, zajedno s pretpostavkom da je naprezanje fluida suma članova koji opisuju viskoznost (proporcionalni gradijentu brzine), plus član koji označava pritisak.

Navier–Stokesove jednačine predmet su velikog interesa u matematici te iako djeluje iznenađujuće, zbog njihove široke praktične upotrebe, matematičari još nisu dokazali da rješenja u tri dimenzije uvijek postoje, ili da, ako postoje, da onda ne sadrže beskonačnosti, singularnosti ili diskontinuitete (prekide). Otelbajiev tvrdi da jest.

Ti problemi nazivaju se problemi postojanja i glatkoće Navier–Stokesovih jednačina. Matematički institut Clay taj problem nazvao je jednim od sedam najznačajnijih otvorenih problema u matematici, te je ponudio takozvanu milenijsku nagradu od milion dolara za rješenje ili kontra-primjer.

Otelbajiev je svoje rješenje objavio u znanstvenom časopisu Mathematical Journal, koji je baziran u Kazahstanu. “Radio sam na tom problemu na preskokce punih 30 godina”, rekao je Otelbajiev za New Scientist na ruskom jeziku, jer engleski ne govori, niti razumije.

Zašto je njegov dokaz teško interpretirati, govori činjenica da međunarodna naučna zajednica matematičara obično komunicira na engleskom jeziku tako da je specijalizirane termine u njegovom radu teško interpretirati, odnosno njegova tekstualna objašnjenja je teško interpretirati, a ne matematičke brojke i simbole.

Kako se ipak radi o naučniku, matematičari posvećuju pažnju njegovom dokazu, za razliku od pokušaja amatera, koji love pozamašnu nagradu od milion dolara.

Otelbajiev tvrdi kako trojica njegovih kolega iz Kazahstana te još jedan iz Rusije se slažu kako je njegov dokaz tačan. No, uslovi instituta Clay su jasni – rad mora biti objavljen u naučnom časopisu svjetskog renomea i biti neosporavan pune dvije godine, da bi uopšte ušao u obzir za osvajanje nagrade.

Rad na engleski jezik trenutno prevode Otelbajievi studenti, a on tvrdi kako će svima uskoro biti dostupan na procjenu.

Jedinu milenijsku nagradu dosad rješio je Grigorij Perelman, koji je dokazao Poincareovu konjukturu, ali se povukao iz matematičke zajednice te odbio primiti unosnu nagradu.

(Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Palmer najavio teške pregovore: Pred bh. liderima su teške odluke

Američki predstavnik za reformu Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini Metju Palmer (Matthew Palmer), koji u subotu (27. novembra)...

Možda vas zanima i ovo