Četvrtak, 29 srpnja, 2021

Matematički je sve moguće: Ko će s kim napraviti novu koaliciju u Federaciji

Nemojte propustiti

Demokratska fronta od danas je i zvanično opozicija u vlasti na federalnom nivou. Četiri ministra ove stranke dolazit će u Vladu FBiH i izvršavati svoje obaveze sve dok premijer Fadil Novalić ne pokrene njihovu smjenu, piše novinska agencija Patria.

U Predstavničkom i Domu naroda FBiH, zastupnici i delegati DF-a bit će protiv svih zakonskih rješenja i odluka Vlade, osim u slučaju ako se radi o provođenju reformi na koje se Federacija obavezala britansko-njemačkom inicijativom.

Dopredsjednik Federacije BiH Milan Dunović ostaje na toj poziciji, jer da bi ga smijenili u Parlamentu FBiH je potrebna dvotrećinska većina. To znači, da on u skladu sa ovlastima prema Ustavu FBiH može blokirati veliki broj političkih odluka ukoliko DF odluči se na takvu vrstu vođenja politike.

Kada je riječ o državnom i kantonalnom nivou, ministri DF-a će ostati u vlasti sve dok koalicija SDA-HDZ BiH ne odluči da ih smijeni.

Lider DF-a već je poručio sada već bivšim federalnim koalicionim partnerima da mogu početi tražiti druge stranke sa kojima će napraviti većinu u zakonodavnoj vlasti ili će oni krenuti u pregovore sa drugim strankama.

Koje su matematičke kombinacije moguće?

SDA i HDZ BiH u Predstavničkom domu FBiH imaju 41 zastupnika (29 plus 12). Ukoliko bi pozvali SBB za koalicionog partnera sa 16 njihovih zastupnika imali bi 57 ruku što je više nego dovoljno za većinu.

S druge strane, DF također može krenuti u pravljenje parlamentarne većine i to bez SDA i HDZ BiH.

Demokratska fronta ima 14 zastupnika, a poziv za pravljenje koalicije može uputiti SDPBiH (12), SBB (16), HDZ 1990 (4), BPS-Sefer Halilović (4) i Stranka za BiH (3) što je ukupno 53 zastupnika. Dodaju li se tome Laburistička stranka (1), Naša stranka (1) i A-SDA (2) to je 57 zastupničkih ruku, od 98 koliko broji Predstavnički dom FBiH.

Također, SDA i HDZ mogu napraviti manjinsku vladu, te u Parlamentu FBiH, ukoliko to SBB odbije, sa SDP-om, HDZ 1990, BPS-om, S BiH… osigurati većinu.

No, postoji i mogućnost da SDA ponovo pozove DF na razgovore, te uz određene ustupke i kompromise vrati u funkciju dosadašnju koaliciju. Sve opcije su sada otvorene.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Izvještavanje HRT-a: Dragan Čović ponovo “član Predsjedništva BiH”

Na isti način je HRT potpisao Dragana Čovića ranije, iako se ne nalazi na funkciji člana Predsjedništva BiH Nakon što...

Možda vas zanima i ovo