Nedjelja, 9 svibnja, 2021

Maturanti zaplesali i oborili Ginisov rekord

Nemojte propustiti

Više od 1.000 ovogodišnjih sarajevskih maturanata okupilo se danas na maturantskoj paradi na Trgu djece Sarajeva gdje su uz Straussovu kompoziciju ”Fledermauss-Quadrille” plesali i oborili Guinnessov rekord.

Trg djece Sarajeva (Foto: Dnevni avaz)
Trg djece Sarajeva (Foto: Dnevni avaz)

Istovremeno su plesali i maturanti iz Goražda, Zenice, Tuzle, Mostara, Bihaća, Cazina, Sanskog Mosta, Ključa i Trebinja i 90 gradova Evrope. Širom Evrope tačno u 12:00 sati zaplesalo je više 34.500 maturanata.

Maturante u Sarajevu pozdravili su član Predsjedništva BiH Željko Komšić, ministar za mlade, nauku i obrazovanje Kantona Sarajevo Damir Marjanović te načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo i Uprava ASA Prevent grupacije.

Komšić smatra da su maturantske godine najbolji period života. Mladim ljudima je, bez obzira na to da li su maturanti, zaželio puno uspjeha, zdravlja, sreće i sigurnosti.

– Svim mlađim generacijama želim mnogo ljepši život nego što je to imala moja generacija, želim da ne prođu ono što smo mi prolazili – kazao je Komšić, naglašavajući da se mladi moraju boriti za BiH, jer druge i bolje domovine nemaju.

Siguran u mlade ljude, Marjanović smatra da nove generacije mogu popraviti stanje u državi i ”izmamiti sunce” kao što su to danas uraditi izlaskom na Trg.

– Mladi moraju uzeti svoju sudbinu u svoje ruke, razmišljati o stvarima koje dolaze, ne smiju biti ”papiga generacija” koja će ponavljati naše greške – istakao je Marjanović.

Maturanti obučeni u majice plave, žute i bijele boje napravili su ”živu zastavu” na Trgu djece Sarajeva promjera 20 x 10 metara.

Uz Straussovu kompoziciju danas su plesali i maturanti iz Zenice, Travnika, Goražda, Trebinja, Bihaća i Tuzle, a više od 35.000 maturanata je uključeno u ples za obaranje Guinnessovog rekorda.

Maturantsku paradu u BiH su prije sedam godina pokrenuli Akademija plesnog pokreta u BiH i plesni klub Romantik.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Igor Kalabuhov, ambasador Rusije u BiH: Došlo vrijeme za zatvaranje OHR-a

On je naveo da je “OHR postao kočnica na putu uzajamnog dogovaranja za BiH i da je visoki predstavnik...

Možda vas zanima i ovo