Petak, 15 listopada, 2021

McGuffy: Sorensen nije identifikovao građane BiH kao krivce

Nemojte propustiti

Delegacija Evropske unije u BiH demantovala je izvještaj prema kojem je šef Delegacije EU u BiH Peter Sorensen identifikovao građane BiH kao “krivce” za situaciju u zemlji.

Andy_McGuffey_“To nije tačno. Kada je bio upitan da identifikuje odgovorne za situaciju u zemlji, Sorensen je rekao ‘BiH u cjelini’. Nije posebno imenovao građane, kao što je izvjestila Fena”, rekao je portparol Delegacije EU i kancelarije specijalnog predstavnika u BiH Andy McGuffy.

Prema njegovim riječima, Sorensen je naveo, kao generalnu činjenicu, da političare biraju građani i da je to jedna od stvari o kojoj bi trebalo razmisliti, saopšteno je iz Delegacije EU.

“EU snažno vjeruje da je demokratska akcija građana ključna za pozitivan napredak”, rekao je McGuffy.

Fena je izvijestila da je Sorensen danas u Stocu rekao da je najveći krivac za sporo napredovanje BiH ka članstvu EU, sama BiH, odnosno njeni građani koji biraju “političare koji s nama rade kako rade”.

“Jednostavno, građani ove zemlje glasaju za političare, a političari rade s nama onako kako rade pa vi onda izvedite zaključke i izračunajte kakva je situacija. Jedno je sigurno, mi smo još ovdje, a naša ponuda za pomoć i asistenciju i dalje stoji”, izjavio je Sorensen, dodavši da se na primjeru Hrvatske najbolje može vidjeti da EU uzvraća na dobre rezultate, prenijela je Fena.

(Srna)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz tri elektroprivrede poručuju: Struja neće poskupjeti za domaćinstva

O najavi poskupljenja električne energije oglasila se i Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine. Iako Regulatorne...

Možda vas zanima i ovo