Petak, 24 ožujka, 2023

Medicinska sestra sa UKC-a: Neću da šutim, taman dobila otkaz, prijateljica mi leži na klinici u teškom stanju jer nema lijekova

Nemojte propustiti

“Ovdje radim 30 godina i goreg rukovodstva nije bilo”, rekla je Vanja u video snimku koji je objavila na svojoj Facebook stranici.

Vanja Subašić, viša medicinska sestra na UKC-u objavila je snimak u kojem apleluje na pomoć ženi koja leži u bolnici, ali i ukazuje na stanje koje u zdravstvenoj ustanovi u kojoj radi.

Kako je za BUKU rekla apel je prije svega upućen za prikupljanje lijekova koje su potrebni za liječenje žene koja je teški bolesnik.

“Uvijek ću se boriti za prave vrijednosti i istinu pa makar sutra dobila otkaz. Ogorčena sam i ljuta na kliniku i rukovodstvo. Ovdje radim 30 godina i goreg rukovodstva nije bilo”, rekla je Vanja u video snimku koji je objavila na svojoj Facebook stranici.

Dalje je rekla da joj prijateljica leži na klinici i da je teški onkološki pacijent.

“Ona je u teškom stanju jer nema lijekova. Dobila sam spisak lijekova koje moram da nabavim – ja ili njena porodica koji koštaju preko 300 KM i to samo za dan dva…- navela je ona i dodala da za ležanje u bolnici teški pacijenti moraju imati po par hiljada maraka kako bi nabavili lijekove koji su im potrebni za liječenje. Ovo je strašno, kako žena da se oporavi. Žena je u teškom stanju a mora da razmišlja kako nabaviti lijekove. Kažu – refundiraće! Ovo je strašno, neću ružno da se izražavam, ali ovo rukovodstvo i ovaj sistem ne zaslužuju lijepe riječi”, rekla je Vanja Subašić.

Što se tiče lijekova pacijentkinji je svakodnevno potrebno po dvije ampule Glucosae 500 , Hartman Sol 500 ml i Controloc 40 mg.

Komentar na ovaj video za BUKU je dao Mirko Šerbedžija, predsjednik strukovnog sindikata medicinskih sestra i tehničara Republike Srpske.

“Sigurno je da postoje problemi. I juče su iznesene veoma opasne riječi. Nadležni organi se moraju pozabaviti ovim pitanjem. Da ne ispadne da branim UKC ali moramo znati da iza nabavke lijekova stoji Fond RS, Ministarsvo zdravlja i Vlada RS. I ovim putem apelujem na njih da pronađu način i obezbjede sredstva za rad zdravstvenim radnicima. Plašim se da nam je poslije ovakvih izjava nacrtana meta na čelu”, kazao je.

Obratili smo se i UKC RS kako bi saznali da li je tačno da u ovoj zdravstvenoj ustanovi nema lijekova, te da su pacijenti prisiljeni sami da ih kupuju.

Kako nam je rečeno iz službe za informisanje UKC-a u ovoj ustanovi nijedan pacijent nije ostao bez zdravstvene zaštite i njege i dnevno ih je preko 1000 na hospitalnom liječenju, a preko 3000 ih se ambulantno pregleda. Istakli su i da medicinski profesionalci neumorno rade na zbrinjavanju pacijenata što je posebno došlo do izražaja u uslovima pandemije.

“Kako bi javnost, a i naši građani bili upoznati sa istinom važno je naglasiti da kada je riječ o nabavci lijekova, Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske provodi zajedničku javnu nabavku lijekova za potrebe svih zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj, pa tako i za UKC Republike Srpske. Činjenica je da nekad dođe do zastoja u redovnom snabdijevanju, ali su to procesi kojima UKC Republike Srpske ne upravlja, a nedostatak pojedinih lijekova se rješava na dnevnom nivou. Najčešći razlog za to su komplikovane zakonske procedure u javnim nabavkama, obaranje tendera, dobavljači koji imaju problem sa nabavkom lijekova itd. Zbog toga pacijenti koji su na liječenju u našoj ustanovi, a sticajem okolnosti moraju da kupe određen lijek imaju pravo na refundaciju troškova od strane Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske što i naša radnica vrlo dobro zna jer kako je i sama rekla u našoj ustanovi je zaposlena 30 godina, ali ne na mjestu koje je navela u svojoj izjavi na društvenoj mreži”, naveli su dodajući da smatraju da društvene mreže i medijski prostor nisu mjesto gdje se rješavaju interna pitanja ustanove jer postoje jasno utvrđeni mehanizmi kojim se isti rješavaju : “Iz etičkih i moralnih razloga nemamo namjeru da bilo čije teško zdravstveno stanje, posebno pacijenata koji su u terminalnoj fazi bolesti i koji su preminuli, niti nečiji težak životni put „razvlačimo“ po medijskom prostoru kako bismo se „opravdali“ za svoj rad. Takođe, nemamo namjeru da ulazimo u lične motive i porive javnog istupanja izvjesne radnice. Najvažniji su nam naši građani koji zbog javnih istupa pojedinaca sa nepotpunim informacijama ni u jednom momentu ne smiju da izgube povjerenje u medicinske radnike i zdravstveni sistem Republike Srpske”.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Arifhodžić reagovao povodom ‘još jedne zlonamjerne izjave Ambasade Ruske Federacije u BiH’

Iz Kabineta člana Predsjedništva BiH dr. Denisa Bećirovića stiglo nam je pismo koje u nastavku prenosimo u cijelosti i...

Možda vas zanima i ovo