Ponedjeljak, 30 siječnja, 2023

Među najbližim saradnicima Dodika nema Tegeltije, raskol u SNSD-u sve dublji

Autor:Patria

Nemojte propustiti

Upravo zbog sve glasnijih priča o neslaganju unutar SNSD-a možemo pronaći i razlog šutnje Tegeltije na činjenicu da je guverner BiH u EBRD-u Vjekoslav Bevanda izjasnio se o rezolucijama EBRD-a u vezi Rusije i Bjelorusije na način suprotan onoga kako je tražilo Vijeće ministara, tačnije ministri SNSD-a.

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a razgovarao je danas sa najbližim saradnicima u jednom ugostiteljskom objektu, saopćeno je na Twitter profilu SNSD-a.
Kako se navodi, Dodik je sa saradnicima razgovarao o aktuelnoj situaciji u društvu.

Na sastanku su bili predsjednica RS Željka Cvijanović, ministar MUP-a RS Dragan Lukač, predsjedavajući Predstavničkog doma Nebojša Radmanović, delegat u Domu naroda Sredoje Nović, predsjednik Političkog savjeta SNSD-a Slavko Mitrović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Nikola Špirić, kao i portparol SNSD-a Radovan Kovačević i ministrica finansija RS Zora Vidović.

Među najbližima nije bilo Zorana Tegeltije, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, a za kojeg se od ranije zna da nije baš pretjerano fan politike Milorada Dodika, a ni Dodik nije fan njega. Ukoliko je, pak, riječ o nekom važnom sastanaku, Tegeltija je po funkciji morao biti tu, ali ga nema!

Upravo zbog sve glasnijih priča o neslaganju unutar SNSD-a možemo pronaći i razlog šutnje Tegeltije na činjenicu da je guverner BiH u EBRD-u Vjekoslav Bevanda izjasnio se o rezolucijama EBRD-a u vezi Rusije i Bjelorusije na način suprotan onoga kako je tražilo Vijeće ministara, tačnije ministri SNSD-a.

Vijeće ministara BiH nije usvojilo odluku da se BiH pridruži sankcijama Rusiji i Bjelorusiji odnosno obustavi tranši i novih projekata i operacija EBRD-a u ovim državama zbog glasova ministara iz SNSD-a. No, Bevanda je glasao za dvije rezolucije EBRD-a koje se odnose na Rusku Federaciju i Bjelorusiju odnosno da se neće provoditi nove operacije/krediti niti tehnička pomoć u Ruskoj Federaciji i Bjelorusiji, a po mogućnosti obustavit će se ili otkazati isplata tranši u već postojećim operacijama za ove države.

I ova vijest je prošla bez bilo kakve reakcije, što je mnoge ostavilo u čudu.

Da se nešto dešava u SNSD-u zna i opozicija u RS-u.

Igor Crnadak tako je ‘bacio bubu’ Dodiku te odgovarajući na njegove optužbe da je opozicija zaslužna za britanske sankcije Dodiku i Željki Cvijanović kazao:

„Također bih se zapitao ko je od ljudi iz njegove stranke zaslužan za sankcije te ko je od njegovih u posljednje vrijeme putovao u London, to nisam bio ja. Tako da neka on dobro razmisli o tome i neka nas pusti na miru”, naglasio je Crnadak.

Za zaboravne valja podsjetiti da je Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara krajem februara boravio u Londonu. On je 28. februara u Londonu učestvovao na Investicionoj konferenciji o Zapadnom Balkanu koju organizuje Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Tegeltija je tada kazao da ‘nažalost, loša priča o BiH često dođe od nekih iz BiH a svojski je nekad podržavaju oni koji su daleko od BiH i jako loše poznaju situaciju u BiH’.

„Zato mi vjerujemo u naše prijatelje koji su živjeli i radili u BiH a koji jako dobro poznaju zemlju i vjerujemo da će naši prijatelji iz EBRD-a prenijeti pravu sliku investitorima. Nama ne trebaju poruke o ratu i vojnim snagama u BiH, to nikom ne treba. Ako iko razumije stanje u Ukrajini, onda su to stanovnici BiH”, rekao je tada Tegeltija.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Ko preživi, pričat će: Kajmak na pijaci košta više od 19 KM, a kilogram luka je oko devet maraka

Građani poručuju da su zelene pijace postala jako skupa mjesta kupovine, sa daleko većim cijenama nego u marketima. Na zelenim...

Možda vas zanima i ovo