Srijeda, 8 prosinca, 2021

Međunarodna konferencija o genocidu: BiH je napaćena zemlja, međunarodna zajednica je reagovala kasno

Nemojte propustiti

Ernest Petrič, Član Savjetodavnog odbora za izbor sudija Međunarodnog krivičnog suda u Hagu i Član Komisije UN-a za međunarodno pravo, na današnjoj međunarodnoj konferenciji pod nazivom “Istraživanje, dokumentiranje i procesuiranje genocida u BiH” u Sarajevu, istakao je da će presude o stradanjima i genocidima koji su se desili u Ruandi i Srebrenici doprinijeti pravdi i pomirenju, javlja Anadolu Agency (AA).

Govoreći na temu “Žrtve Srebreničnog genocida nisu bile uzalud”, naglasio je kako je nakon svih strahota koje su se desile u BiH i u Srebrenici vrlo značajno da se govori o pomirenju i pravdi.

“Ako želimo pomirenje dvije stvari su od ključnog značaja. To su prije svega izgradnja povjerenja i pravda”, naglasio je Petrič.

Napominjući da je nekada i sam bio diplomata, istakao je kako je Bosna i Hercegovina mnogo patila u prošlosti zbog grešaka i inertnosti međunarodne zajednice.

“BiH je napaćena zemlja, donekle i zbog naše inertnosti. Reagovali smo kasno u BiH. BiH je zemlja koja je mnogo patila i sada je vrijeme da se uključi u procese pristupanja evropskoj zajednici”, naglasio je Petrič.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

U Washingtonu se sastali Denis Zvizdić i Matthew Palmer

"Saglasili smo se da u izmjenama izbornog zakona treba naći demokratsku ravnotežu kolektivnog i individualnog, uz obavezno jačanje integriteta...

Možda vas zanima i ovo