Srijeda, 4 listopada, 2023

Medvedev ponovo prijeti svijetu: Čekaju vas izgladnjivanje, ratovi, epidemije

Preporučeno

“Moguća je velika logistička kriza, uključujući kolaps stranih zračnih prijevoznika, kojima je zabranjeno letenje iznad ruskog teritorija”, kazao je Medvedev.

Zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti Ruske Federacije, bivši predsjednik i bliski Putinov saveznik Dmitrij Medvedev, objavio je novi post na svom Telegram kanalu.

Rekao je kako slijedi niz kriza i sukoba kao posljedica antiruskih sankcija te “urušavanje ideje svijeta usmjerenog na Ameriku”. Sugerirao je da bi posljedice sankcija Ruskoj Federaciji bile energetske, logističke, prehrambene i druge krize u svijetu.

“Kao rezultat stvorit će se nova sigurnosna arhitektura u kojoj se de facto, a potom i de jure prepoznaju postojeće realnosti: a) slabost zapadnjačkih koncepata međunarodnih odnosa poput “reda temeljenog na pravilima” i drugog besmislenog zapadnog smeća, b) kolaps ideje američkocentričnog svijeta; c) prisutnost interesa koje poštuje svjetska zajednica u onim zemljama koje su u akutnoj fazi sukoba sa zapadnim svijetom”, napisao je Medvedev.

Upravo se čita:  "Cijena će biti puno veća nego 1945." - Medvedev: Spremni smo za sukob s NATO-om

Golema kriza

Najavio je golemu krizu u svijetu.

Post je Medvedev nazvao “Petak 13. Što će biti dalje ili Svijet nakon antiruskih sankcija (uopće nije prognoza)” i u njemu je opisao posljedice svjetske krize koja je krenula nakon ruske invazije na Ukrajinu i reakcije Zapada na tu invaziju. Posebno je istaknuo da će ograničenja koja su uvedena Rusiji dovesti do uništenja brojnih globalnih lanaca opskrbe robom.

“Moguća je velika logistička kriza, uključujući kolaps stranih zračnih prijevoznika, kojima je zabranjeno letenje iznad ruskog teritorija”, nastavio je Medvedev.

“Energetska kriza intenzivirat će se u onim državama koje su nametnule pucanje u vlastite noge, odnosno sankcije na opskrbu ruskim energentima. Nastavit će se daljnji rast cijena fosilnih goriva, a razvoj digitalne ekonomije u svijetu će se usporiti. Doći će do pune međunarodne krize s hranom s perspektivnom izgladnjivanja u pojedinim državama”, dodao je zamjenik predsjednika ruskog Vijeća sigurnosti.

Upravo se čita:  Velika prognoza za zimu: Evo kada bi mogao pasti prvi snijeg i gdje će ga biti najviše

Medvedev je ustvrdio da će sankcije pogoditi i globalni financijski sistem, što će rezultirati mogućom monetarnom i financijskom krizom u nekim zemljama ili zajednicama zemalja, što će nadalje, tvrdi Medvedev, rezultirati podrivanjem stabilnosti niza nacionalnih valuta, galopirajućom inflacijom i uništenjem pravnog sistema koji čuva privatno vlasništvo.

Ratovi, epidemije…

Putinov saveznik kaže da će mnoge sfere života u cijelosti doživjeti udar.

“Novi regionalni vojni sukobi izbijat će na mjestima gdje se situacija već godinama ne rješava mirnim putem ili se zanemaruju značajni interesi velikih međunarodnih igrača. Teroristi postaju sve aktivniji, vjerujući da je pažnja zapadnih vlasti sada preusmjerena na obračun s Rusijom”, napisao je.

Upravo se čita:  Autobus sa turistima iz Bosne i Hercegovine stao na odmaralište, sedam osoba izgubilo svijest: Šta se događalo na jugu Francuske?

Zamjenik čelnika Vijeća sigurnosti Ruske Federacije također je naveo vjerovatnost početka novih epidemija “uzrokovanih odbijanjem poštene međunarodne saradnje u sanitarnoj i epidemiološkoj sferi ili direktnim posljedicama upotrebe biološkog oružja”.

Govoreći o posljedicama sankcija na međunarodnu saradnju, Medvedev je rekao da će doći do pada aktivnosti međunarodnih institucija koje nisu uspjele dokazati svoju učinkovitost u rješavanju situacije u Ukrajini. Kao primjer naveo je Vijeće Europe.

“Stvorit će se novi međunarodni savezi zemalja temeljeni na pragmatičnim, a ne ideološkim anglosaksonskim kriterijima”, zaključio je političar, prenosi Index.hr.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Šta donosi najavljeni zakon: Koliko rakije će se moći proizvoditi?

Koliko se alkoholnog pića godišnje proizvede u FBiH – niko ne zna. Ova oblast je potpuno u “sivoj zoni”,...

Možda vas zanima i ovo