Četvrtak, 29 srpnja, 2021

Megaklizište u Hrvatskoj: Pogledajte kako izgleda rascjep dug čak 4 kilometra

Nemojte propustiti

HRVATSKA – Blizu Koprivnice klizište duboko 3 m odnosi vinograde. Vlasnici vinograda misle da je uzrok u bivšem rudniku, prenose hrvatski mediji

Sve je počelo lani u septembru kada mi je ženin otac kazao da je vidio napuklinu široku nekoliko centimetara. Kao da zemlja klizi, kazao nam je Dario Belošević (35) koji nas je od naselja Reka sa sinom Franom (4) odvezao u nekoliko kilometara udaljeni vinograd. No to je bio samo početak jer se klizište širilo i, prema mnogima, uzelo apokaliptični zamah jer su uvjereni da će cijelo brdo, široko gotovo četiri kilometra, nestati u dolini.

Upravo se prvo i najveće klizište vidjelo kod Kramarićevih, koji vinograd imaju generacijama, i njihova prvog susjeda. Nakon ovotjednih kiša zemlja je još više “otputovala” i sada je rascjep dva do tri metra u pojasu koji obuhvaća brdo od četiri kilometara. Mnogi vlasnici klijeti i vinograda misle da je uzrok u nekadašnjem rudniku lignita koji je bio u desetak kilometara udaljenom Vojakovačkom Kloštru. Odnosno da zemlja propada u podzemne hodnike nekadašnjeg rudnika. No Ivan Kramarić, koji je po struci inženjer rudarstva i ujedno pročelnik koprivničkog Područnog ureda za zaštitu i spašavanje, misli sasvim drukčije, pišu 24sata.hr.

Tvrdi da su za sve krive podzemne vode i goleme količine kiše koje su cijele prošle godine “stvarale” uvjete da zemlja počne kliziti.

0155546eea5422479b8e69d3deec0039

– Uz to, tamo su i dva izvora vode koja pospješuju tu pojavu. Lani se nekoliko puta doslovce nebo otvorilo i na sat je palo i 50 litara kiše po četvornom metru. To je uzrokovalo i velike poplave. Na sreću ove godine je najveća količina izmjerena neki dan iznosila 108 litara na istu površinu, ali u roku 48 sati. Nije došlo do poplava, ali je ostavilo traga na zemlji gdje se pojavljuje sve više klizišta – zaključio je Kramarić.

Jake kiše diljem zemlje poplavile su brojne ceste koje su zatvorene za promet. Među njima je i županijska cesta Žažina – Mala Gorica. U Žažini su zbog stalnog rasta vodostaja rijeke Kupe radnici Vodoprivrede vrećama pijeska počeli zatvarati tzv. Obedski kanal, kojim voda iz Kupe može doći do Letovanića, koji je trenutačno najugroženiji, i ponovno ugroziti kuće koje su bile poplavljene i lani.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Odluka stupa na snagu sutra: Slovenija će priznavati testove iz Bosne i Hercegovine

SLOVENIJA - Odluka stupa na snagu 30. jula i važit će do 8. augusta 2021. godine. Vlada Republike Slovenije donijela...

Možda vas zanima i ovo