Nedjelja, 21 travnja, 2024

Mehmed Nasufović i pekara u kojoj je bio direktor se nagodili, vratiće utajene pare

Preporučeno

Optužnica Tužiteljstva BiH ih je teretila za utaju poreza u prometovanju pekarskih proizvoda za utajenu količinu brašna, te utaju poreza na dodanu vrijednost (PDV) u iznosu od 37.414 KM.

Optuženi Mehmed Nasufović (1981.), kao i pravna osoba -preduzeće Melissa-Nas d.o.o. Bihać u kojem je Nasufović bio ovlaštena osoba, sporazumno su priznali krivicu za krivično djelo porezne utaje ili prevare iz članka 210. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Upravo se čita:  Putnici u nevjerici posmatrali dramu pri povratku iz Njemačke u Bosnu i Hercegovinu: Vozač autobusa se potukao sa putnikom zbog pasoša

U skladu sa sporazumom, optuženima je oduzeta nezakonita imovinska korist od 37.414 KM, a Nasufoviću izrečena kazna zatvora od jedne godine, koja se neće izvršiti ako u naredne tri godine ne izvrši ponovno krivično djelo, kao i novčana kazna od 2.000 KM, dok je preduzeće kažnjeno s 5.000 KM.

Navedenim sporazumnim priznanjem, optuženi su u potpunosti priznali krivicu, iznos utajenog poreza je vraćen u budžet BiH, a predložene kazne u skladu su s ulogom i odgovornošću optuženih u izvršenju krivičnog djela.

Upravo se čita:  Ministar Hurtić priskočio u pomoć nakon saobraćajne nesreće kod Kladnja

Optužnica Tužiteljstva BiH ih je teretila za utaju poreza u prometovanju pekarskih proizvoda za utajenu količinu brašna, te utaju poreza na dodanu vrijednost (PDV) u iznosu od 37.414 KM.

Ako sud prihvati sporazum, predmet se završava bez sudskog postupka, a optuženi su se potpisivanjem sporazuma odrekli prava na žalbu na presudu koju im na temelju sporazuma izrekne Sud BiH.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

“Ne pamtimo ovako tešku situaciju”: U RS-u otpušteno 300 radnika iz industrije, zatvaraju se i firme

Industrija tekstila, kože i obuće u Republici Srpskoj u velikom je problemu. Smanjena je potražnja, ali i proizvodnja. Sve...

Još vijesti za vas