Petak, 22 listopada, 2021

Mehmedović: Ako se usvoje izmjene Zakona o prebivalištu bit će stavljena tačka na etničko čišćenje

Nemojte propustiti

Hatidža Mehmedović
Hatidža Mehmedović

Pojedina srebrenička udruženja nadaju se da izmjene Zakona o prebivalištu i boravištu na državnom nivou neće biti usvojene, smatrajući da takve izmjene idu na štetu Bošnjaka.

Predsjednica Udruženja Majke enklava Srebrenica i Žepa Munira Subašić prijavljena je u Srebrenici i kaže da nema namjeru da se odjavi iz tog grada. Smatra da svako ima pravo da se prijavi gdje hoće i živi gdje hoće.

-Zakonom o prebivalištu pokušavaju natjerati one koji su se vratili da se isele iz mjesta prijeratnog prebivališta. Ovaj zakon ide naruku onima koji su nas pobili i protjerali jer hoće da naprave RS etnički čistom – ocijenila je Subašić u izjavi Agenciji Fena.

Predsjednica Udruženja “Srebreničke majke“ Hatidža Mehmedović također je izrazila uvjerenje da će “prevladati razum“ i da spomenuti zakon neće biti usvojen.

-Zakon je predložen iz RS-a da bi se opstruirao povratak Bošnjaka koji su silom protjerani sa svojih ognjišta. Ako se zakon usvoji, stavljena je tačka na etničko čišćenje i to je diskriminacija nad Bošnjacima. Ako zakon bude usvojen, to je za svaku osudu – istaknula je u izjavi Feni Mehmedović.

Potpredsjednik Skupštine općine Srebrenica Hamdija Fejzić kazao je Feni da Vlada RS-a želi da Bošnjaka ne bude u tom entitetu.

-Mislim da je Vlada RS-a pokazala svoju namjeru da Bošnjaka nema na ovim prostorima i zakonom o prebivalištu pokušava da pokaže da je protiv opstanka Bošnjaka u RS-u ili svođenje Bošnjaka na minimalan broj, da nisu neki bitan faktor u RS-u -smatra Fejzić.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Nana Fata Orlović dobit će Povelju TK

Povelja će biti dodjeljena na svečanoj sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona u povodu Dana državnosti. Skupština Tuzlanskog kantona jednoglasno je usvojila...

Možda vas zanima i ovo