Nedjelja, 23 lipnja, 2024

Mehmedović pozvao da se hitno istraže prijetnje i poručio: Plan je da se iste poruke upute Schmidtu i ambasadorima

Preporučeno

Šemsudin Mehmedović, zastupnik SDA u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine i član Komisije za nadzor nad Obavještajno-sigurnosnom agencijom Bosne i Hercegovine (OSA), oglasio se saopćenjem za javnost u kojem poziva na, kako je naveo, hitnu istragu o prijetnjama.

“Zaboravili su neki da je došlo do promjene na čelu OSA-e, da je sada direktor Almir Džuvo, a mogu misliti kakva salva optužbi bi bila da je još Osmica! OSA je morala imati informacije u roku od 2 sata, jer je jednostavno utvrditi porijeklo takvih poruka, ne samo u ovom slučaju već i u sličnim ranije”, naveo je Mehmedović te istakao da “prijetnje Nikšiću i Konakoviću služe da se obavještajnim metodama satanizira SDA i politika koja je prepreka nekim međunarodnim faktorima da se OHR i instituacija Visokog predstavnika u BiH zamijeni tihim protektoratom Srbije i Hrvatske nad BiH i modelom regionalne kancelarije za stabilnost u BiH koju bi činili Hrvatska, Srbija i Turska”.

Upravo se čita:  Novi Kodeks ponašanja poslanika u PD PFBiH: Stroga pravila za odijevanje i ponašanje, prijave mogu podnositi i građani

“Znamo da su i od jednog međunarodnog predstavnika dolazile izjave iz kojih se moglo naslutiti koje su države „dobrodošle“ da se miješaju u BiH pitanja, ali se to dalo naslutiti i iz narativa i izjava Milanovića.

Plan je da se nakon prijetnji smrću Nikšiću i Konakoviću, 5 aprila iste poruke upute Schmidtu i ambasadorima USA, Britanije i Njemačke a vjerovatno i prijetnjama za teroristički napad na sjedište OHR-a. Ta priprema je već izvršena nizom dojava o postavljenim bombama u sarajevskim školama. Sve bi to bilo argumentovano porukama sa jučerašnjih protesta ispred OHR-a “Schmidt odlazi”.

Upravo se čita:  Najezda zmija u bh. gradu: Ova godina jedna od rekordnih po broju intervencija

Ovim mojim istupom bi trebao biti preduprijeđen taj plan o smrtnim prijetnjama Schmidtu ili terorističkim napadom ili prijetnju sjedištu OHR-a. Zato pozivam SDA da zatraži smjenu odgovornih u OSA-i zbog neadekvatnog postupanja u slučaju pribavljanja obavještanih podataka o osobama ili izvorima koji su planirali ove prijetnje Konakoviću i Nikšiću te da se zatraži vještačenje turske i njemačke obavještajne službe oko prijetnji Konakoviću i Nikšiću.

Upravo se čita:  Ovo je 50 proizvoda kojima su "zaključane" cijene u FBiH, takve će ostati naredna tri mjeseca

Očito je plan da se od Bošnjaka naprave teroristi po modelu kakav su primjenjivale obavještajne službe Tuđmana, Miloševića, Bobana i Karadžića, ali i da se dalje produbljuje jaz između bosanskog političkog bloka do te mjere da se međusobno prijetnjama smrću nikad više ne uspostavi jedna politička snaga na očuvanju BiH. Ne nasjedajte na to, i čuvajmo korektne političke odnose sa obje strane.

Čuvajmo Bosnu i Hercegovinu, vlast će biti i proći, a tragovi ostanu negdje duboko urezani”, naveo je Mehmedović.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Novi Kodeks ponašanja poslanika u PD PFBiH: Stroga pravila za odijevanje i ponašanje, prijave mogu podnositi i građani

U srijedu, 26. juna, održat će se 12. redovna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH (PD PFBiH), kojom će...

Još vijesti za vas