Subota, 18 rujna, 2021

Mehmedović: Rezolucija o Srebrenici će biti opomena mladim generacijama

Nemojte propustiti

Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida u BiH Murat Tahirović izrazio je očekivanje da će Vijeće sigurnosti UN-a danas usvojiti rezoluciju o Srebrenici koju je predložila Velika Britanija.

– UN će na neki način odati počast žrtvama genocida u Srebrenici i ukazati na činjenicu da UN, koji snosi odgovornost, ipak nosi teret za sve što se tamo desilo – ocijenio je Tahirović u izjavi za Fenu.

Predsjednica Udruženja “Majke Srebrenice” Hatidža Mehmedović istakla je da se genocid u Srebrenici desio “pod zastavom UN-a koji su pali na ispitu 1995. godine”.

– Ta rezolucija neće ništa pomoći osobama koje su izgubile svoje najmilije, ali će biti opomena mladim generacijama – potcrtala je Mehmedović u izjavi Feni.

Vijeće sigurnosti UN-a danas bi na sjednici trebalo da glasa o rezoluciji o Srebrenici koju je predložila Velika Britanija. Sjednica bi trebala početi u 16 sati.

Velika Britanija je sinoć podnijela konačnu verziju rezolucije, u kojoj je ostala formulacija o osudi genocida u Srebrenici. U rezoluciji se govori i o osudi svih drugih ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti koji su počinjeni na svim stranama.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Još jedan mladić napušta Bosnu i Hercegovinu: Otac mi je ratovao umjesto da šverca kafu i maljutke

I Nahid Mujkanović se nada skoroj prilici, koju u Bosni i Hercegovini nije dobio. Bosnu i Hercegovinu je u prvoj...

Možda vas zanima i ovo