Ponedjeljak, 29 svibnja, 2023

Mehmedović tvrdi: EU u funkciji politike Hrvatske prema BiH!

Nemojte propustiti

Evropska služba za vanjsko djelovanje (EEAS) pripremila je nacrt dokumenta kojim se razmatra pristup EU politike u Bosni i Hercegovini, a koji će se razmatrati na sjednici Vijeća EU za vanjske poslove 21. feburara. Čekajući 19. februar i poboljšani Vance-Owenov Dayton 2 – Imamo faktičko reaktiviranje Vance-Owenovog plana, kojeg su, podsjetimo, prihvatile sve strane, osim Pala, objavio je zastupnik Šemsudin Mehmedović.

“Kvaka u tom planu je bila što Hrvati u BiH dobijaju svoj ekskluzivni teritorij. Plan su prihvatili svi ostali akteri tog doba osim Karadžić i SPC (Atanasije Jevtić) jer nije podrzumjevao postojanje RS. Nedostaje Herceg Bosna i ekskluzivni hrvatski teritorij. Dakle, remodifikacija Vance-Owenovog plana u kojem postoji i RS. Usavršeni Vance Owenov plan.

Sprema li nam se velika konferencija koju će organizirati Turci sa Rusima i Amerikancima te Srbijom i Hrvatskom. Takvo što je bilo prihvatljivo Ecobaru koji je prošle godine izjavio da mu je prihvatljivo uključenje Turske, Hrvatske i Srbije. Situaciju u Ukrajini i nove aktivnosti Dodika na osnivanju vlastititog VSTV i oduzimanja državne imovine Čović će iskoristiti da pokrene hrvatsku samoupravu. „Hrvatski odgovor“ kojim će dokazati ruski uticaj na Z. Balkanu i pomoć Dodiku da se disperzira fokus sa odluka NSRS.

Upravo se čita:  Krišto i McGaha razgovarale o suradnji BiH i NATO-ova stožera u Sarajevu

Zato će čekati rat u Ukrajini i krenuti kad Rusi krenu – da bi se stekao utisak da je i BiH na ivici rata a jedini cilj je uplašiti Bošnjake i demokrate,Zelene i ljevičare u EP. Potpuna paraliza države. Potpuno nove okolnosti. Imaćemo potpuno izolovane Bošnjake, paraliziranu vojnu kommponentu i paralizirano sudstvo”, kaže Mehmedović.

Čeka se trenutak da Čović odustane od pregovora izbornom zakonu i da ih on i HNS na vanrednom zasjedanju proglase propalim.

“Povlačenje Čovića iz pregovora o izbornom zakonu bio bi veliki bang za novo faktičko stanje na terenu u kojem ćemo imati hrvatsku samoupravu i oživljenu Herceg Bosnu i polusamostalnu RS.
Način na koji je Mostar bio Čovičev talac sada postaje cijela BiH s tim što sada na vlasti ostaju polusamostalna RS sa Dodikom na čelu i Hrvatska samouprava po modelu Ante Jelavića sa Čovićem na čelu. Tad se čeka da se umiješa Turska i organizuje pregovore sa Rusima i Amerikancima pa da vidimo u čiju će zonu uticaja izolovani Bošnjaci izmedju polusamostalne RS i Hrvatske samouprave – u Hrvatsku ili Srpsku.

Upravo se čita:  Vukanović nazvao Mijatovića saradnikom BIA-e i pozvao ga na TV duel, ubrzo stigao odgovor

U tom kontektu važno je iščitati poruke posjete Manferda Webera BiH. Kakve smo poruke dobili? “Mi predstavljamo grupu EPP u EP, najveću političku porodicu u Evropi”, rekao je Weber.

Koja je poruka Bošnjacima od najveće političlke porodice u EU. Da je došla sa Željanom Zovko koja zastupa Čovićeve interese i interese Hrvatske. „Preduvjet za funkcioniranje države je da imamo izborni zakon koji onda funkcionira” – To nije rekao Dragan Čović već evropski pučani i Manfred Weber. Manfred Weber (citat): “Dakle, preduvjet za funkcioniranje države je da imamo izborni zakon koji onda funkcionira. Molimo sve da investiraju u kompromis.”…Propast izborne reforme nije opcija uopšte. Osjetimo tenzije u zemlji, ali i šire. Tenzije unutar međunarodne zajednice. I hoću sve da podsjetim da je ovo historijski trenutak ne samo za BiH nego i za EU, pa između ostalog i zbog onoga što se dešava u Ukrajini. U ovakvoj situaciji potrebno nam je liderstvo, kompromis i naravno svjesnost o ovom historijskom trenutku. I moja ključna poruka je niko ne bi smio ustati od stola bez kompromisa”

Upravo se čita:  Vulić: Hvala Nešiću i Vuliću, sada se svi osjećamo sigurnije

Tada se obratila i potpredsjednica Kluba zastupnika EPP-a Željana Zovko rekla je da upravo dolazak zastupnika EPP-a u Evropskom parlamentu u BiH pokazuje koliko Pučani razumiju kako žurno se želi riješiti Izborni zakon. Zapravo se samo pravi pritisak na bosanski blok da prihvati Čovićeve želje, i time sebi nabaci omču oko vrata koje se više nikad nebi riješili. Zato je najvažnije potaknuti pravosudni sistem da radi svoj posao, jer imaju odgovornost pred građanima Bosne kao i ostala 2 stuba vlasti, a njima baš nedostaje državotvorne svijesti i hrabrosti”, dodao je Mehmedović.

Pročitajte još

Izdvajamo

Policija jučer zaustavila deset vozača bez vozačke dozvole

Deset osoba isključeno je iz saobraćaja zbog upravljanja motornim vozilom bez položenog vozačkog ispita U protekla 24 sata na području...

Možda vas zanima i ovo