Nedjelja, 19 rujna, 2021

Mektić: Imamo saznanja da 14-godišnja djeca iz RS-a idu na vojnu obuku u Rusiju

Nemojte propustiti

Gostujući u emisiji “Ukrštenica”, na Radioteleviziji Republike Srpske, ministar za sigurnost BiH Dragan Mektić upozorio je kako postoje saznanja da djeca iz RS-a odlaze u Rusiju na vojnu obuku, što je itekako opasno.

U sučeljavanju s ministrom za unutrašnje poslove Republike Srpske Draganom Lukačem, Mektić je govorio o brojnim sigurnosnim prijetnjama u BiH, ali i o cjelokupnoj političkoj situaciji, iako to nije bila tema emisije.

Posebno se osvrnuo na snimke sa društvenim mreža na kojima je, navodno, moguće vidjeti kako djeca u vojnim kampovima u Rusiji vježbaju s bojevom municijom.

“Odvođenje u vojne kampove vrši se preko organizacije “Srbska čast”, a o tome je upoznat i predsjednik Veterana RS-a Duško Vukotić. U tim kampovima su djeca starosti između 14 i 20 godina. Među njima ima i djece iz RS-a. Djeca vježbaju na poligonima za vojne vještine, kao i na strelištu, koristeći bojevu municiju – kazao je Mektić, ponavljajući ranije iznesenu tvrdnju kako je organizacija “Srbska Čast” paravojna organizacija.

Međutim, ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač je kazao kako MUP RS-a nema informacije o odvođenju djece iz RS-a u vojne kampove za obuku. Napomenuo je i kako, prema evidenciji MUP-a RS u ovom entitetu ima samo osam pripadnika ili simpatizera “Srbske časti”, te da su trojica ili četvorica njih ranije imali, kako je kazao, “problema sa zakonom“, odnosno odležali su zatvorske kazne.

Na insistiranje voditeljice emisije, kao i ministra Lukača, govorilo se i o airsoft klubovima, uz insinuacije ministra Lukača kako se radi o treninzima za pripadnike specijalne policije.

Međutim, Mektić je odgovorio kako ovi klubovi, iako se provjerava njihovo djelovanje, ne predstavljaju problem, kakav su pripadnici radikalnih ekstremističkih pokreta. Dodao je i kako Ministarstvo za sigurnost “pod kontrolom” drži pripadnike ovakvih pokreta, posebno one koji se vraćaju sa stranih ratišta.

Na pitanje o navodnom nalogu za Dodikovo hapšenje, koji je upućen Aleksandru Vučiću, Mektić je ponovio odranije poznatu činjenicu kako je ovu izjavu predsjednika Srbije demantovalo srbijansko Ministarstvo pravde, tvrdnjom da se radilo o zahtjevu za provjeru transakcije vrijedne 1,5 miliona KM iz Pavlović banke u Bijeljini u Komercijalnu banku u Beogradu.

“Dodik treba da bude zatvoren, jer je ojadio RS, uništio je njene resurse, zadužio je RS… Ko će te dugove da vraća? Bilo bi bolje kada bi se Dodik povukao. Kad bi on otišao najbolje bi bilo Srbima u RS-u. U RS-u bi bilo za 300 posto bolje kad bi Dodik otišao, jer bi bilo manje kriminala i korupcije. Zato ćemo mi, kada dođemo na vlast, hapsiti vas i procesuirati. Ne mislim na Vas lično ministre, nego na one iz sadašnje vlasti koji su korumpirani” istaknuo je Mektić.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Kako je jedna porodica napravila čudo usred Bosne: Njihov luksuzni dizajnerski namještaj postao je svjetski hit

Posebnost Artisan proizvoda, naglašavaju naši sugovornici, u ručnom je radu. Nakon što komad drveta izađe iz strojne obrade, sve...

Možda vas zanima i ovo