Utorak, 30 studenoga, 2021

Mektić potpuno ogolio Tadićku i Tegeltiju: Evo za čije interese rade!

Nemojte propustiti

Mektić tvrdi da se rad tužilaštva zasniva na politički motivisanim istragama iza kojih stoje HDZ i SNSD i da je Gordana Tadić njihov satelit koji odrađuje za njih poslove.

Bivši ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić stava je da je glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić dugo godina na raspolaganju HDZ BIH i Draganu Čoviću i da se bavi politički motivisanim istragama i progonima.

– To se vidi iz onoga što radi Tužilaštvo BiH. Vi u njenom mandatu nemate nijedne ozbiljne istrage niti optužnice koja je rezultirala osuđujućom pravosnažnom presudom, nego isključivo imate politički montirane istrage i optužnice koje na kraju nemaju nikakav epilog na Sudu. To znači da najbitnije i najvažnije da kroz istrage i optužnice ide na kompromitacije ljudi i tu se našao zajednički „deal“ SNSD i HDZ BiH koji imaju apsolutnu, potpunu političku dominaciju nad Tužilaštvom i Gordana Tadić je cjelokupno Tužilaštvo stavila u njihovu funkciju – kazao je Mektić.

On za hayat.ba ponavlja da se rad tužilaštva zasniva na politički motivisanim istragama iza kojih stoje HDZ i SNSD i da je Gordana Tadić njihov satelit koji odrađuje za njih poslove.

Dragan Mektić

– Na taj način se pravosuđe srozalo na najniži nivo. Po svim poređenjima rezultata u borbi protiv korupcije mi smo u ravni sa Kongom, Kolumbijom, zemljama u kojima ne postoji razvijen državni sistem i gdje ne postoji borba protiv korupcije i u zemljama u kojima vladaju kriminalni klanovi – kaže Mektić.

Na pitanje – postoji li mogućnost, kao što se u Zakonu o VSTS-u kaže da dvije trećine članova VSTS-a mogu smjeniti nosioca pravosnudnih institucija na zahtjev jedne trećine ili disciplinske komisije, Mektić odgovara:

– Milan Tegeltija, predsjednik VSTS, je čisti eksponent SNSD-a i Milorada Dodika, Gordana Tadić kao glavna tužiteljica Tužilaštva BiH je eksponent HDZ BiH i Dragana Čovića. U tom slučaju njihove se politike u potpunosti poklapaju. Zajedno rade na ispunjavanju tih političkih zahtjeva i vrlo je teško, skoro pa nemoguće, da takav VSTS učine išta na tome da se Gordana Tadić smijeni.

On dalje navodi da Milan Tgeletija i Gordana Tadić međusobno sarađuju.

“Možete vidjeti to u aferi „Potkivanje“ u kojoj je Gordana Tadić ekspresno za jedan dan završila istragu iako je očigledno čitavom regionu da je Tegeltija posredovao i određivao u jednom predmetu. Ovdje je problem i ključno pitanje reseta kompletnog VSTV-a , reformisati ga u potpunosti. Najbolje je donijeti novi Zakon gdje će se razvdvojiti Visoki sudski i Visoki tužilački savjet. Dovesti kompetentne ljude koji imaju ogromno iskustvo, iza kojih stoje ozbiljni rezultati u borbi protiv kriminala i korupcije. Onda možete očekivati rezultate”, rekao je Mektić.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Važno za državljane BiH: Od sutra nova pravila za odlazak na rad u Njemačku

Na sajtu njemačke Ambasadde u Sarejevu navode da će se od 01.12.2021. promijeniti način dodjele termina za podnošenje zahtjeva...

Možda vas zanima i ovo