Četvrtak, 23 rujna, 2021

Mektić sa stranim diplomatama, evo šta je rekao o Srbskoj časti

Nemojte propustiti

Trenutna sigurnosna situacija i mjere koje poduzimaju sigurnosne agencije u BiH, bila je tema današnjeg sastanka ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića sa ambasadorom Holandije Reinoutom Casparom Vosom i šefom diplomatskog ureda Belgije u BiH Williamom Asselbornom.

U fokusu razgovora bila je „Srbska čast“, koja je okarakterizirana kao paravojna grupa, te mjere koje poduzimaju sigurnosne agencije.

Mektić je istakao da otkrivanje nabavki vojnih uniformi, provođenje obuka te činjenica da su uključene i osobe sa ozbiljnom kriminalnom prošlošću, ukazuje na ozbiljnu sigurnosnu prijetnju.

Razgovarano je i o borbi protiv terorizma i prijetnjama koje dolaze od radikalnih grupa i povratnika sa stranih ratišta koji su djelovali u okviru terorističkih organizacija.

Ministar Mektić je istakao da se i ova sigurna prijetnja drži pod stalnim nadzorom te da je u proceduri i donošenje strožijih mjera za osobe osuđene za terorizam, poput uskraćivanja mogućnosti pomilovanja ili prijevremenog izlaska iz zatvora, kao i da se planira povećanje kazne za ova djela.

Ministar Mektić sastao se danas i sa ambasadorom Grčke u BiH Georgiosom Iliopoulosom.

Mektić je istakao da ima puno elemenata koji usložnjavaju sigurnosnu situaciju u BiH te da najogovornijim smatra političke lidere “koji svojim izjavama i retorikom uzbunjuju javnost i stvaraju osjećaj straha kod građana”.

Razgovarano je o mjerama koje se poduzimaju protiv paravojnih grupa i u borbi protiv terorizma.

Također, razmijenjeni su stavovi o problemu migracija i mogućnostima za rješavanje problema ilegalnih migranata i trgovine ljudima, kojima je BiH izložena posljednjih nekoliko mjeseci, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Novalić: Krajnje je vrijeme da minimalna plata bude 700KM

- Očekujem da će Dom naroda Parlamenta FBiH hitno usvojiti Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o doprinosima i prateće...

Možda vas zanima i ovo