Četvrtak, 4 ožujka, 2021

Memiš Daidža 50 godina iščekuje voljenu ženu

Nemojte propustiti

Odluka donesena jednoglasno: Dragan Čoviću odbijeno 10 posto od plate

Kazala je da je ova odluka donesena jednoglasno i da su se članovi komisije dogovorili da uglavnom donose, ako...

Pošle sedmice otputovala u Sarajevo zbog poslovnih obaveza i nije se vratila kući: Policija traga za Hurijom Hadžić

Porodica već četiri dana traga za Hurijom Hadžić iz gračaničke mjesne zajednice Piskavica. Svi koji imaju neke informacije neka...

U dijelu BiH ugostiteljski objekti od danas rade do 20 sati, najavljeni protesti

Zbog nove odluke nadležnih, ugostitelji iz Tuzle su za sutra u 12 sati najavili mirne proteste ispred zgrade Vlade...

FBiH konačno pokrenula proceduru za nabavku vakcina

Goran Čerkez ističe kako će daljnje aktivnosti u procesu nabavke biti nastavljene zajedno sa svim relevantnim federalnim institucijama, kao...

Šezdesetpetogodišnji Turčin iz mjesta Taslicay na sjeveroistoku Anadolije, Memiš Orhan Turan, poznatiji kao „Memiš Daidža“, 50 godina živi u iščekivanju susreta sa ljubavi iz mladosti koju nije mogao oženiti jer nije mogao platiti tradicionalni “otkup” mlade njenom ocu.

Memis_Orhan_Daidza_4Nakon neuspjeha da oženi svoju ljubav, Memiš Daidža je odselio iz grada i u kolibi, daleko od ljudi, godinama sanja susret sa svojom voljenom.

U razgovoru sa novinarom agencije Anadolija Memiš Daidža je kazao da je njegova ljubav jedinstvena u svijetu i da, pored razdvojenosti i činjenice da voljenu ženu nije vidio 20 godina, ta ljubav svakodnevno postaje sve jača.

„Prije tačno 50 godina sam na ulici sreo djevojku i zaljubio se na prvi pogled. I ona se u mene zaljubila. Bio sam siromah i nisam mogao platiti ‘otkup’ njenom ocu. Otišao sam na služenje vojnog roka, a kad sam se vratio, nje više nije bilo u gradu. Obišao sam 81 grad i pronašao sam je u jednom mjestu u Istanbulu“, kazao je Memiš.

Ističući da je “otkup” ponovo bio prepreka njihovog braka, Memiš je kazao da je na kraju morao odustati od svoje životne želje da se vjenča sa voljenom ženom. Ona je moja sreća i sve moje. Nikada nikom neću reći njeno ime i gdje živi“, kazao je Memiš.

aabadoluajansi_Iako živi od pomoći dobrih ljudi, Memiš se ne žali na svoj život za koji kaže da je satkan od lijepih snova.

„Svjestan sam da je kasno za brak, ali ja i danas sve mislim da će se pojaviti odnekud i pokucati na moja vrata. Tužna je moja sudbina kojoj je novac sreću uzeo. Nadam se da će stare tradicije nestati i da nikada niko neće morati zbog novca život živjeti samo sanjajući, kao što ja i moja voljena živimo“, poručio je vremešni ali još uvijek zaljubljeni Memiš.

(Anadolija)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Ugostitelji uputili zahtjeve: Traže radno vrijeme do ponoći, ukidanje zabrane održavanja muzike uživo…

Ugostiteljski radnici (hotelijeri i restorateri) i muzičari Kantona Sarajeva održali su sastanak na kojem su donijeli jednoglasne zaključke koje...

Možda vas zanima i ovo