Četvrtak, 28 listopada, 2021

Mentalno zdravlje: Simptomi koji se ne ignorišu

Nemojte propustiti

Ilustracija
Ilustracija

Postoje određeni simptomi mentalnog zdravlja koje ne trebate ignorisati jer ako čekate dugo vremena oni se samo mogu pogoršati, i na taj način možete imati puno veće probleme.

Previše spavanja
San je važan za regulaciju vaših emocija. Ali ako spavate previše, imat ćete osjećat da nemate dovoljno vremena da završite sve obaveze tokom dana, jer ćete stalno biti pospani. Previše spavanja može biti simptom depresije ili simptom nekog drugog zdravstvenog problema. Ako spavate više od osam sati dnevno a ipak se osjećate umorno, savjetujemo vam da odete doktoru.

Nedovoljno spavanja
Ako imate problema sa spavanjem i budite se umorniji nego što ste legli, to je vjerovatno simptom anksioznosti i depresije. Nedovoljno spavanja može da bude povezano i sa apnejom i hormonskom neravnotežom. U tom slučaju posjetite doktora.

Lupanje srca
Ako sumnjate da imate srčani udar, odmah posjetite ljekara i obratite se za stručnu pomoć, jer to može biti istina. Iako je vjerovatno riječ samo o napadu panike, nemojte rizikovati.

Bol u stomaku
Bol u stomaku može biti simptom za stres i anksioznost. Nemojte ignorisati dugotrajnu bol u stomaku – istraživanja su pokazala da ljudi koji pate od hronične anksioznosti imaju stomačne tegobe. Kada se simptomi anksioznosti uspješno izliječe, isčeznut će i bolovi u stomaku.

Glavobolja
Česti stres i napetost mogu uzrokovati glavobolju. Ako patite od glavobolje, istovremeno se suočavate sa stresom i anksioznošću, potražite pomoć ljekara.

Brze promjene u raspoloženju
Ako se osjećate kao da ste na emotivnom ringišpilu, najpametnije bi bilo da zatražite stručnu pomoć. Ako niste spavali nekoliko dana za redom, a zatim ne možete da ustanete iz kreveta, riječ je o ozbiljnom mentalnom problemu za koji trebate da se pobrinete u skorije vrijeme.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Escobar najavio sankcije: Dodik ima veoma malu podršku javnosti i to ćemo iskoristit

Gabriel Escobar se osvrnuo i na moguće ekonomske integracije zeamlja Zapadnog Balkana. Specijalni izaslanik predsjednika SAD-a za Zapadni Balkan Gabriel...

Možda vas zanima i ovo