Subota, 16 listopada, 2021

Merkel će tražiti od Vučića da se distancira od Dodika!

Nemojte propustiti

news-2014-August-merkel_vucic_222566087

Berlin će tražiti od premijera Srbije, Alaksandra Vučića, da se distancira od predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, “kao najeksponiranijeg protivnika zapadne politike u BiH”. Konferencija posvećena zapadnom Balkanu, organizirana na inicijativu njemačke kancelarke Angele Merkel, prvenstveno će za baviti razvojem ekonomske suradnje i pokretanjem velikih infrastrukturnih projekata od interesa za cijelu regiju, no razmatrat će i neke otvorene političke teme i mehanizme za prevladavanje neriješenih problema između balkanskih država.

Profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu, Predrag Simić, ocjenjuje da Srbiju, pored ovih, u Berlinu očekuje i neke posve specifične teme, poput izbora u BiH. Simić smatra da će službeni Berlin tražiti od premijera Srbije, Alaksandra Vučića, da se distancira od predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, kao najeksponiranijeg protivnika zapadne politike u BiH.

– Glavna tema biće izbori u BiH, i udaljavanje od Milorada Dodika kao simbola protivnika zapadne politike u BiH. To se da naslutiti i na osnovu izjava naših zvaničnika da se Srbija neće mešati u izbore u BiH. Ekonomska saradnje s Rusijom biće pomenuta načelno i retorički, ali neće biti dodatnih pritisaka – smatra Simić.

Njemački politički analitičar i ekspert za njemačku politiku na Balkanu Bodo Veber izjavio je za beogradski Kurir da Nemačka na konferenciji neće dodatno pritiskati Srbiju oko izvoza poljoprivrednih proizvoda u Rusiju.

– Vjerujem da poslije dvije intenzivne posjete Berlinu premijera Vučića, te nedavne depeše EU premijeru Srbije u vezi sa izvozom poljoprivrednih proizvoda u Rusiju, neće biti dodatnog pritiska”, rekaao je Veber.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da predstavnici tog entiteta neće prihvatiti nikakvo eventualno dodatno nametanje dnevnog reda konferencije o zapadnom Balkanu

“Što se nas iz RS tiče, nikakvo nametanje dnevnog reda sa strane neće moći da bude prihvaćeno”, kazao je Dodik, koji ne isključuje mogućnost da se na konferenciji “potegne” i neko političko pitanje.

Političke priče ostaju za postizborni period, rekao je predsednik RS, ocijenivši da će u Berlinu očigledno preovladati ekonomske i velike infrastrukturne teme.

“Imamo neke prijedloge koji su u skladu s regionalnim projektima, kao što su Južni tok, mreža auto-puteva u RS, kao i dio Jadransko-jonske magistrale koji prolazi kroz RS”, precizirao je Dodik.

S tom pozicijom, kazao je, nastupaćeu Berlinu i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Boris Tučić.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Vasković “masakrirao” Dodika: Gori si od svake pandemije, najveće si prokletstvo srpskog naroda u posljednjih 100 godina

- Ti si najveći neprijatelj Srba; Neprijatelj No 1! Gori od svakog srpskog neprijatelja u zadnjih 100 godina. Ti...

Možda vas zanima i ovo