Četvrtak, 22 travnja, 2021

Merkel: Lideri EU dogovorili uvođenje certifikata za vakcinisane osobe

Nemojte propustiti

Njemačka kancelarka ističe da će Europskoj komisiji biti potrebno oko tri mjeseca da razvije tehničku osnovu za takve dokumente.

Angela Merkel kaže da će digitalni certifikati o vakcinaciji, koji će omogućavati ljudima da putuju Europom uprkos pandemiji, vjerovatno biti dostupni prije ljeta.

– Svi su se saglasili da nam treba digitalni certifikat o vakcinaciji, rekla je Merklel na konferenciji za novinare nakon samita EU, koji se održava u online formatu.

Šefovi država i vlada Evropske unije razgovarali su posljednji put prije četiri sedmice. Na dnevnom redu bila je strategija vakcinacije, suzbijanje mutacija virusa, ograničenja putovanja i potvrde o vakcinaciji. Na današnjoj video-konferenciji, teme su, kako je najavljeno – potpuno iste.

Koncept certifikata o vakcinisanju predstavljen je kao ideja koja bi mogla da omogući putovanja između zemalja članica EU u uslovima pandemije koronavirusa.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Zlatko Miletić šokirao izjavom: Janez Janša je kriminalac, ukrao je naš nov helikopter

"Taj čovjek kako se ponaša, on je kriminalac, povratnik u vršenju kaznenih djela. Kriminalac je od 1992. godine. Ukrao...

Možda vas zanima i ovo