Utorak, 26 listopada, 2021

Merkel: Svi imaju šansu da postanu članovi EU

Nemojte propustiti

Arhiv
Arhiv

Njemačka kancelarka Angela Merkel, izjavila je da je ideja njene vlade bila da okupi predstavnike zemalja Balkana u Berlinu kako bi se pokazalo kako se od situacije ”jedni protiv drugih” došlo do sadašnje ”jedni sa drugima”.

Merkelova je, kako se naovdi u saopštenju iz njemačke vlade, uvjerena da je Evropa odigrala odlučujuću ulogu na tom putu do zajedništva.

To je, prema njenom čvrstom ubjeđenju, jedino i bilo moguće tako što je svim tim zemljama data evropska perspektiva.

“To znači, svi imaju šansu da postanu članovi EU”, izjavila je Merkelova povodom konferencije na kojoj delegaciju Srbije predvodi predsjednik vlade Aleksandar Vučić.

U saopštenju njemačke vlade kaže se i da je današnja konferencija u Kancelarskoj službi nastavak samita u Dubrovniku, na kojem je Merkelova u julu učestvovala.

”Cilj inicijative je da se ojača evropska perspektiva zemalja zapadnog Balkana. Potrebni su novi impulsi za privredni i državno-pravni napredak, za sigurnost i pomirenje država u regionu”, navodi se u saopštenju njemačke vlade.

Ubrzati reforme u okviru regionalne saradnje

Njemački šef diplomatije Frank-Valter Štajnmajer izjavio je da će na sastanku ministara inostranih poslova zemalja zapadnog Balkana u Berlinu biti riječi o pitanjima koja su presudna za brzinu i uspjeh približavanja zapadnog Balkana EU.

Štajnmajer je uoči sastanka, koji se održava u okviru konferencije o zapadnom Balkanu, najavio da će biti riječ i o tome kako zemlje u okviru regionalne saradnje mogu ubrzati potrebne reforme.

“Drago mi je što moje kolege iz svih zemalja zapadnog Balkana i drugi aktivni partneri dolaze u Berlin. Ova konferencija podvlači da se Njemačka i dalje sa velikim zalaganjem angažuje za cijeli region”, rekao je Štajnmajer.

On je istakao da ovaj sastanak potvrđuje opredjeljenost NJemačke za EU perspektivu svih zemalja zapadnog Balkana.

“Osvrćući se posebno na aktuelne međunarodne krize u našem susjedstvu, želim se konsultovati sa mojim kolegama o tome, kako snažnijom jedinstvenom evropskom spoljnom politikom možemo ilustrovati zajedničke evropske vrijednosti i interese”, rekao je njemački šef diplomatije.

U okviru konferencije o zapadnom Balkanu, koju organizuje Vlada Njemačke, Štajnmajer će od 15.00 časova u svojoj rezidenciji primiti na konsultacije ministre spoljnih poslova, kao i jednog člana Evropske komisije, saopšteno je iz njemačke Ambasade u BiH.

Štajnmajer u vili “Borsig” očekuje dolazak ministara inostranih poslova BiH Zlatka Lagumdžije, Srbije Ivice Dačića, Slovenije Karla Erjaveca, Albanije Ditmira Bušatija, Hrvatske Vesne Pusić, Makedonije Nikole Poposkog, Crne Gore Igora Lukšića, te samoproglašenog Kosova Envera Hoksaja.

Na sastanak su pozvani i austrijski šef diplomatije Sebastijan Kurc i evropski komesar za proširenje EU Štefan File.

Nakon konsultacija u vili “Borsig”, ministri spoljnih poslova će od 18.00 časova učestvovati u programu konferencije u kancelariji njemačkog kancelara.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Cvijanović poslala žestoku poruku Izetbegoviću: “On želi muslimansku državu”

"Da je Izetbegović sposoban za suživot on bi umjesto što prijeti ratom, sjedio sa drugima i razgovarao kako i...

Možda vas zanima i ovo