Subota, 31 srpnja, 2021

Mesić: Pokušaj državnog udara

Nemojte propustiti

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić osudio je postupak ratnih veterana, koji su se danas u Zagrebu sukobili sa policijom, ocjenivši da je to pokušaj državnog udara.

“Ići silom na institucije ove zemlje predstavlja pokušaj njihovog rušenja”, izjavio je Mesić.

On je rekao da su današnji sukobi sa policijom rezultat odugovlačenja rješavanja problema veterana, koji već nekoliko mjeseci protestuju u Zagrebu, zahtijevajući ostavku resornog ministra Petra Matića.

Mesić smatra da veterani ne mogu postavljati ultimatum Vladi i da situaciju može da smiri premijer Zoran Milanović ukoliko odluči da razgovara bez postavljana uslova.

Bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović ocijenio je, povodom današnjih dešavanja na Markovom trgu, da je riječ o jednom obliku ozbiljne destabilizacije zemlje.

On kaže da su veterani koji protestuju dio političkog projekta, iako toga možda nisu svjesni, prenose hrvatski mediji.

“Svi koji su u politici na ovaj ili onaj način moraju učiniti sve da se otvori dijalog kojim će se doći do rješenja problema”, rekao je Josipović.

Odgovarajući na pitanje šta premijera sprečava da razgovara sa demonstrantima, Josipović je rekao da pretpostavlja da Milanović želi da se dijalog odvija u okvirima zakona.

Lider opizicionog HDZ-a Tomislav Karamarko odbacio je optužbe da HDZ stoji iza protesta veterana.
“Podržavamo zahtjeve veterana da premijer siđe sa svojih visina i da razgovara sa njima, ali mi ne možemo njima upravljati”, rekao je Karamarko.

On je izrazio uvjerenje da se situacija može riješiti i da je na potezu hrvatska Vlada.

Hrvatski ratni veterani, koji od protestuju u centru Zagreba, jer smatraju da su im ugrožena prava i traže ostavku resornog ministra Predraga Matića, sukobili su se danas sa policijom kod Markovog trga.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Možda vas zanima i ovo