Petak, 25 lipnja, 2021

Mesić: Za sve kriv Dejtonski sporazum

Nemojte propustiti

Stjepan Mesić
Stjepan Mesić

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić kaže da sa zabrinutošću prati zbivanja u BiH posljednjh dana, tvrdi da razumije razočaranje građana, ali da nasiljem ne mogu ništa da mijenjaju, već da je nužno promijeniti, kako kaže, tzv. Dejtonski sporazum o ustrojstvu BiH.

Za, kako navodi, tzv. Dejtonski sporazum, “čije donošenje smo svojevremeno svi pozdravili, jer je prekinuo krvavi rat”, kaže da je voljom njegovih kreatora postao ključna prepreka na putu pretvaranja BiH u funkcionalnu državu.

Tvrdi da, iako Dejtonski sporazum sadrži i klauzulu o potrebi njegovog nadograđivanja, to se nikada nije dogodilo.

“Umjesto toga, na Dejton i neprirodnim entitetima koje je on stvorio insistiralo se kao na nedodirljivoj dogmi, a visokom predstavniku međunarodne zajednice koji je, formalno, imao ovlašćenja da premosti sve veću podijeljenost unutar BiH, u kojoj su se entiteti, posebno jedan, pretvarali u paradržave, uskraćivala se mogućnost da ta ovlašćenja koristi na dobobit BiH i u dugoročnom interesu svih njenih građana”, naveo je Mesisić u saopštenju dostavljenom medijima.

(Agencije)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz Malezije stigla donacija od 50.000 doza vakcina

Upotreba vakcina je moguća za nekoliko dana. Na Međunarodni aerodrom Sarajevo sinoć je stiglo 50.000 doza Sinovac vakcina koje je...

Možda vas zanima i ovo